Валутни курсове за 13.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Политика / Избират нов състав на Комисията за финансов надзор

Избират нов състав на Комисията за финансов надзор

Петър Славов и Мартин Димитров, депутати от гражданския съвет на Реформаторския блок, внесоха в деловодството на Народното събрание решение за стартиране на процедура по избор на нов състав на Комисията за финансов надзор.

Мартин ДимитровСрокът за избора вече изтича и това дава основание на двамата да поискат промяната. Предполага се, че председателят на комисията Стоян Мавродиев и заместникът му Ангел Джалъзов ще продължат да заемат поста и след изтичането на мандата им, каквато е практиката в подобни случаи.

Комисията по бюджет и финанси да приеме процедурни правила, срокове и изисквания към кандидатите и това трябва да стане в едноседмичен срок, за да може новият председател на Комисията за финансов надзор да бъде избран преди изтичането на лятната сесия на парламента. Двамата депутати настояват за ново ръководство, тъй като сегашното търпи критики.

Процедурата ще започне скоро, уверяват управляващите

От ГЕРБ уверяват, че процедурата ще стартира до седмица-две, но не са готови с кандидат, а в публичното пространство се спряга името на настоящия зам. финансов министър Карина Караиванова.

Нейни ресори в момента са международните институции, управлението на еврофондовете и дълговата политика в министерството.

Пълният текст на аргументацията на Славов и Димитров гласи: „Мандатът на действащия председател на комисията изтича на 18.06.2016 г., тоест, спазвайки законовата разпоредба, Народното събрание следваше да е открило и приключило процедурата по избор на нов председател не по-късно от 18 май. Допълнително, предвид че останалите членове на комисията се избират след предложение до Народното събрание от председателя на комисията, по-нататъшно забавяне на процедурата независимо от натоварената програма на парламента е недопустимо”.

Народното събрание трябва да избере председател на Комисията, след това той да предложи свой заместник и членове, сочи изискването на закона. Затова и процедурата е по-дълга. Изборът трябва да стане скоро, защото предстоят стрес-тестове в застрахователния и пенсионния сектор, а там в обращение са над 10 млрд. лв активи и ако не бъде избран навреме, новият председател ще се окаже насред процедурата, без да има време за адаптация.

Комисията за финансов надзор се нуждае от ново ръководство, а не от повторен мандат на сегашното, е мнението на реформаторите.

КТБ – болезненият проблем

Критиките към сегашното  се свързват с фалиралата КТБ и с недостатъчния контрол върху дейността на тази финансова институция по Закона за публичното предлагане на ценни книжа.

„Неосъществяването на избор на председател и нови членове в законоустановения срок означава, че досегашният състав на КФН, независимо от критиките към работата му, ще може да продължи неограничено във времето да изпълнява функциите по надзор и контрол над финансовите институции, тъй като законът допуска това, до избора на нов състав на КФН”, изказват опасения те.

Петър Славов и Мартин Димитров внесоха подобен проект за решение и преди два месеца за провалената процедура по избор на нов състав на Комисията за защита на конкуренцията. Това ускори работата в Народното събрание, но въпреки това изборът закъснява с 6 месеца.

Виж също

Източник: Pixabay

Проектът АЕЦ „Белене” е пагубен за България, според Валери Симеонов

Излезлият напоследък отново на дневен ред проект за АЕЦ „Белене” предизвика коментара на съпредседателя на …