Валутни курсове за 29.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Жест на добра воля между Русия и Украйна

Жест на добра воля между Русия и Украйна

Надежда СавченкоУкраинският пилот Надежда Савченко и руските агенти Александър Александров и Евгени Ерофеев, осъдени на 14 години затвор заради дейността си в Източна Украйна, бяха неочаквано разменени от двете страни.

Това стана със самолети на Министерството на отбраната на Русия и на президента на Украйна Петро Порошенко.

Обвинението към Савченко, която е и единствената жена пилот в украинската армия, бе за съпричастност към смъртта на двама руски журналисти.

Размяната е станала без предварително съобщение и коментари от властите в Русия и Украйна.

Президентът Порошенко обяви в профила си в социалните мрежи, че „героинята Савченко” е в Киев и с това информацията се изчерпва. След стъпването на родна земя тя веднага е заявила: Аз съм готова отново да дам живота си за Украйна на бойното поле”.

Владимир ПутинКоментарът от Кремъл е, че тя е била амнистирана от президента Владимир Путин, който е получил молба за това от вдовиците на загиналите журналисти.

Дмитрий Песков, говорител на руския президент, уточни, че в графика на държавния глава не е предвидена среща с двамата освободени от Украйна.

Неофициалната информация е, че размяната е била уредена в нощен разговор на 23 срещу 24 май между лидерите на Русия, Украйна, Германия и Франция.

Надежда Савченко трябваше да излежи 22 години в затвор на територията на Русия, след като съдът произнесе присъда на 22 март.

Обвинението към нея е за смъртта на руски журналисти в Луганска област, докато е била част от украинската доброволческа част „Айдар”.

Тя отрече вината си и опонира, че е била пленена през лятото на 2014 г. в родината си, а след това незаконно прехвърлена през границата. В отговор на това, на 18 април украинският съд постанови 14 години затвор за двамата руснаци с обвинение за тероризъм и участие във военни действия в Донбас като служители на Главното разузнавателно управление на Русия. Твърденията на Москва са, че те са били доброволци в Украйна, макар те самите да си признават, че са били военнослужещи.

Самолетът с Ерофеев и Александров кацна в Москва, час преди този със Савченко да се приземи в Киев.

Адвокатът на Савченко Николай Полозов разяснява, че това не е размяна на военнопленници, тъй като никоя от страните не признава този статут на тримата. След завръщането в родните им страни съдилищата в тях имат право да помилват, да амнистират или да намалят наказанията им, в съответствие с действащите закони и конституциите им.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …