Валутни курсове за 19.03.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Европейската комисия взима решения за регулиране на съдържанието в интернет

Европейската комисия взима решения за регулиране на съдържанието в интернет

Еврокомисията предлага да се установи контрол над пратки, които са смятани за некоректни от онлайн платформите Google, Amazon и App Store. Освен това на доставчиците на „видео по заявка“ като Netflix и Amazon Prime Video ще им бъде наложено да представят продукти на Европейския съюз, като те ще представляват не по-малко от 1/5 от каталога им. Продукциите на ЕС, не трябва просто да бъдат разпространявани сред потребителите, а трябва да отчитат високи нива на популярност.

GoogleОт Европейския парламент и правителствата на страните членки трябва да одобрят идеите, които са включени в предложенията за улесняване на трансграничната онлайн търговия. Според  Европейската комисия, регулирането на пазар от такова естество, няма да се осъществи чрез един закон, а ще трябва да се наблегне върху конкретни проблеми, например авторските права на продаваните продукти и мястото на телекомуникационните оператори. От Брюксел съобщават и за друга тяхна идея, стриймингът който се доставя от страни извън ЕС, но е пряко насочен към потребители, намиращи се в границите на Съюза, да бъде използван като финансов стимул за създаването на собствен продукт на ЕС.

Искам онлайн платформите и аудиовизуалните и креативни сектори да станат двигатели на дигиталната икономика, а не да бъдат обременявани с ненужни правила„, коментира Андрус Ансип, заместник – председател на ЕК. От сдружението на създателите на аудиовизуална продукция смятат, че квотата отпусната от ЕС 20% е напълно недостатъчна за това.

Оценяваме целите на Европейската комисия да процъфтяват европейските продукции. Но предложените мерки в действителност няма да постигнат това„, обяви Джорис Еверс, говорител на Netflix. Освен това от Netflix коментират, че досега са вложили милиони евро за покупката на европейски продукции.

Amazon Prime Video, пък за момента, е активен само за потребители в Германия и Великобритания, от всички страни в Европейския съюз.

Практиката на големите онлайн платформи, които са предимно американски, в границите на ЕС, в това число и събирането на информация за потребителското поведение, се проверява на две инстанции. На първо ниво в Брюксел, а след това и от регулаторните органи в държавите членки.

NetflixВ продължение на една година от ЕК ще проверяват жалби, които са внесени във връзка с некоректните взаимоотношения между компании и платформи, които са довели до условия, неотговарящи на действителността, отказан е достъп до пазари и бизнес информация с важно значение или е давано предимство на самата платформа. Технологичните компании не приемат тези действия, но за сметка на това са облекчени от решението, че няма да има единен закон, регламентиращ тяхната пазарна дейност в интернет пространството в Европейския съюз. Сред проблемите, които ще се обсъждат в ЕК ще бъде и конкуренцията, която срещат телекомуникационните оператори в лицето на приложенията за безплатни разговори, като Skype и WhatsApp, както и проблема с ниското заплащане за авторски права, от страна на YouTube и сходни платформи към звукозаписните компании.

Сред добрите инициативи, което подема Европейската комисия са решаване на проблема с вредното съдържание в платформите за видео споделяне. Така например от YouTube и сходните сайтове ще трябва да подобрят практиките си за защита на малолетните от насилие, а за хората от всички възрастови групи, към омраза. Платформите от този тип и всички телевизии на територията на ЕС, трябва да създадат нови символи или фрази, които предупреждават, че следващото предаване или видеоклип имат вредно съдържание, например секс сцени, насилие, нецензуриран език, употреба на наркотици и други.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …