Валутни курсове за 03.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Хибридна война води Русия срещу Германия

Хибридна война води Русия срещу Германия

Рут Форсайт,  член на Инициативата за трансатлантическа сигурност на Атлантическия съвет, е на мнение, че Русия активно работи, за да навреди на Германия.

Това е поредната криза в европейски мащаб. Като се анализират действията на Русия, може да се стигне до извода, че хибридната война е в ход, смята експертът. Последствията от това са още по-опасни с оглед на това, че Германия е лидер в Европейския съюз, а правителството й в момента се стреми да запази Европа обединена, въпреки че това не е лека задача заради опасностите – и вътрешни, и външни.

Владимир ПутинРусия увеличава шпионската си дейност в Германия още от началото на украинската криза. Други европейски страни също са подложени на подобно влияние. Прилагат се две тактики, познати от времето на КГБ, според контраразузнавателната служба на Берлин, а това са дестабилизация и дезинформация. Цели се изкуствено създаване на недоволство в Германия. Мнението се поддържа от Янис Сертс, директор на Центъра на НАТО за стратегически комуникации на върхови постижения.

Целта обаче е по-далечна – в крайна сметка да бъде свален канцлерът Ангела Меркел. Опитите за дестабилизация включват подклаждане на безредици там, където по-рано не е имало, но най-вече предизвикване на съществувало по-рано недоволство.

Бежанската криза е един от поводите за недоволство. Заради наплива от мигранти, Западът е станал по-нестабилно място, а сигурността на гражданите не може да се гарантира от правителствата – така рисува картината руската пропаганда.

Аферата „Лиза”, която се разрази скоро, бе използвана от руснаците да хвърлят обвинения към германската страна, че прикрива случай, в който млада германка, говореща руски, изчезва и предположенията са, че е изнасилена от бежанци. Полицията в Германия твърди, че няма изнасилване и дори бежанците нямат нищо общо със случая. Руската страна е убедена, че има нещо скрито.

Лично външният министър Сергей Лавров изрази тези съмнения. Германските власти пък приписват на руската служба за военно разузнаване най-голямата кибератака срещу Бундестага през април 2015 г.

Руски хакери проникнаха в 14 основни сървъра, които осигуряват връзка към информационни масиви на федералното правителство. Други германски цели на хакерите напоследък са компании от отбранителната промишленост.

Руският премиер Дмитрий Медведев подсили тревожната картина, като констатира, че светът бързо се придвижва към нова Студена война. Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер не е съгласен с тази констатация и пое задължението да изглади убежденията на Русия, за да отклони вниманието от тона на Медведев. Това, което Медведев е искал да каже, е, че ние се нуждаем от избягването на нова Студена война, подходи дипломатично Щайнмайер.

Ангела МеркелКато европейски лидер Германия носи отговорността да неутрализира вредните влияния на Русия, но без да признава ясно заплахата, изпраща грешни послания и към Русия, и към Европа. Швеция е по-крайна, като открито признава руските шпиони за най-голямата заплаха в разузнаването. Най-добрият инструмент за дезинформация е, когато опонентът ви не забелязва … Има редица страни, които все още не са забелязали, или са избрали да не забележат , отбелязва Янис Сартс. Дошло е времето Германия да забележи, да назове проблема с истинското му име и да противодейства на заплахата от Москва.

Виж също

Пол Погба

Погба: Винаги са ме тренирали амбициозни хора

Погба разкрива слабите си места   Пол Лабиле Погба е френски полузащитник от гвинейски произход. …