Валутни курсове за 19.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / С Турция, но без Великобритания, ЕС не е същият

С Турция, но без Великобритания, ЕС не е същият

Никола СаркозиНай-лошият вариант за Европейския съюз е Великобритания да излезе от него, а Турция да се присъедини, заяви бившият президент на Франция Никола Саркози.

Аз съм еднозначно против излизането на Обединеното кралство от Евросъюза. Бихме направили огромна грешка, допълни емоционално той. Тази рокада би била неблагоприятна и за европейското общество.

Лидерът на Републиканската партия изразява недоволство от миграционното споразумение между ЕС и Турция, влязло в сила на 28 февруари.

Може ли Европа да се довери на турските власти, които все повече еволюират в авторитарен режим? Съмнявам се. Беше грешно да предполагаме, че Турция е способна да се справи с тези проблеми в дългосрочен план,   обобщи сложното положение Саркози.

Най-лошият вариант за Европейския съюз е Великобритания да излезе от него, а Турция да се присъедини, заяви бившият президент на Франция Никола Саркози. „Аз съм еднозначно против излизането на Обединеното кралство от Евросъюза. Бихме направили огромна грешка”, допълни емоционално той. Тази рокада би била неблагоприятна и за европейското общество. Лидерът на Републиканската партия изразява недоволство от миграционното споразумение между ЕС и Турция, влязло в сила на 28 февруари. „Може ли Европа да се довери на турските власти, които все повече еволюират в авторитарен режим? Съмнявам се. Беше грешно да предполагаме, че Турция е способна да се справи с тези проблеми в дългосрочен план”, обобщи сложното положение Саркози. Европа замрази решението си визите за турски граждани на територията на Съюза да отпаднат, докато, докато Анкара изпълни всички поети ангажименти към Европа. „Kaтeгopичнo cъм пpoтив пpeмaxвaнeтo нa визитe зa 80 милиoнa тypци. Hиe ceгa oбяcнявaмe нa житeлитe нa EC, чe Шeнгeн ce e paзпaднaл, чe тpябвa дa ce пpoмeни, чe мигpaциoннaтa вълнa e гoлямa и ceгa пъpвoтo peшeниe тpябвa дa бъдe пpeмaxвaнeтo нa визитe зa дъpжaвa c нaceлeниe oт 80 милиoнa, ĸoятo нe e чacт oт EC. Toвa e измaмa, тoвa пpoтивopeчи нa здpaвия paзyм”, беше рязък бившият президент. В същото време натискът към Великобритания да излезе от Европейския съюз се засили, след като 300 представители на търговията и индустрията се включиха в кампанията. В отворено писмо към гражданите те открито призоваха на предстоящия референдум за оттегляне на страната от ЕС, насрочен за 23 юни, да гласуват „за”. Бизнесът на Острова е на мнение, че членството в съюза подкопава устоите на конкурентноспособността. Загрижена за положението в Европа, канцлерът на Германия, Ангела Меркел, смята, че референдумът във Великобритания само ще дестабилизира и без това крехкото статукво на Стария континент. Обявени бяха и залози по букмейкърските къщи, с поред които се дава 75% вероятност страната да остане в съюза. Дори по-консервативните прогнози сочат съотношение 60/40 против евентуален брекзит. Европа замрази решението си визите за турски граждани на територията на Съюза да отпаднат, докато, докато Анкара изпълни всички поети ангажименти към Европа.

Kaтeгopичнo cъм пpoтив пpeмaxвaнeтo нa визитe зa 80 милиoнa тypци. Hиe ceгa oбяcнявaмe нa житeлитe нa EC, чe Шeнгeн ce e paзпaднaл, чe тpябвa дa ce пpoмeни, чe мигpaциoннaтa вълнa e гoлямa и ceгa пъpвoтo peшeниe тpябвa дa бъдe пpeмaxвaнeтo нa визитe зa дъpжaвa c нaceлeниe oт 80 милиoнa, ĸoятo нe e чacт oт EC. Toвa e измaмa, тoвa пpoтивopeчи нa здpaвия paзyм, беше рязък бившият президент.

В същото време натискът към Великобритания да излезе от Европейския съюз се засили, след като 300 представители на търговията и индустрията се включиха в кампанията. В отворено писмо към гражданите те открито призоваха на предстоящия референдум за оттегляне на страната от ЕС, насрочен за 23 юни, да гласуват „за”.

Бизнесът на Острова е на мнение, че членството в съюза подкопава устоите на конкурентноспособността. Загрижена за положението в Европа, канцлерът на Германия, Ангела Меркел, смята, че референдумът във Великобритания само ще дестабилизира и без това крехкото статукво на Стария континент.

Обявени бяха и залози по букмейкърските къщи, с поред които се дава 75% вероятност страната да остане в съюза. Дори по-консервативните прогнози сочат съотношение 60/40 против евентуален брекзит.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …