Валутни курсове за 26.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Продъжава продажбата на острови в Гърция

Продъжава продажбата на острови в Гърция

Атина не спира да продава малки острови, цената, на които започва от 3 и може да достигне 40 млн. евро.

Дали гръцката държава изчислява цените на островите си според територията, която заемат, преценете сами:

Едни от най-евтините земи, които гърците продават са остров Гайя, намиращ се в Йонийско море и полуостров Лихнари, разположен на 10 минути западно от Коринт. Поотделно и двата наброяват 3 млн. евро. Общата площ на двете вакантни места надхвърля 490,000 кв. м.

След тях в класацията се нареждат остров  Строджило, намиращ се в Додеканес. Все още незастроен, с площ е 218,530 кв. м. Цената му е 4.5 милиона евро.

Следва остров Китнос изцяло обграден от Егейско море, но вече застроен. Продава се за сумата от 5 милиона евро.

Гърция - островиВ средата на класацията на най-продаваните острови, с полщ 176,000 кв. м. се нарежда все още незастроеният Нисос София,  разположен е в Йонийско море. Цената на острова наброява 5.5 милиона евро.

По нищо не му отстъпва и остров Кардиотиса , разположен в Егейско море на територия от е 1,133,120 кв. м. Това райско кътче възлиза на 6.5 милиона евро.

Съвсем малко по-скъп от него е незастроеният остров Нафсика, които се намира в Йонийско море. Едва е милиона е разликата в цените на островите. Нафсика се разпростира на площ от 4,997,868 кв. м и се продава за 6.9 милиона евро.

Св. Томас се намира в Сароническия залив. Площта му възлиза на 1,214,057 кв. м. Незастоен все още  островът се продава за 15 милиона евро.

Предпоследното място в класацията  е отредено за Северноегейски остров, намиращ се в непосредствена близост до Атина. С площ 348,029 кв. м и цена от 35 млн. евро.

И накрая, но не на последно място идва най-големият частен остров в Гърция – Дулихиум, намиращ се в Йонийско море, все още незастроен. Цената му възлиза на цели 40 милиона евро.
Междувременно стана ясно, че цените на някой от най-разпространените удоволствия в Гърция ще се вдигнат.

Гръцки островиКафето, кафето, хотелите, сладоледът, таверните, такситата, билетите за самолети и фериботи и редица други ще бъдат пометени от инфлационната вълна. Разбира се за всичко това си има причина и тя е тясно свързана с предстоящото нарастване на облагането на услуга и стоки.

Гръцкият парламент планува да обсъди влизането на новите мерки, преди 24 май, когато  ще се състои среща на финансовите министри от ЕС.

Тънкият момент, който всички гърци очакват със затаен дъх е дали страната им ще получи нов транш от 12 млрд. евро или отново ще бъде на ръба на финансов фалит.

Виж също

Пол Погба

Погба: Винаги са ме тренирали амбициозни хора

Погба разкрива слабите си места   Пол Лабиле Погба е френски полузащитник от гвинейски произход. …