Валутни курсове за 02.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Испания и Португалия да намалят бюджетния дефицит

Испания и Португалия да намалят бюджетния дефицит

Парламентарните избори в Испания на 26 юни ще отложат намерението на Европейската комисия да наложи санкции на страната за надхвърленото равнище на бюджетния дефицит.

Препоръките и кам Португалия са да вземе мерки за намаляване на дефицита под 3% от Брутния вътрешен продукт (БВП).

Финансовото положение на страните ще бъде разгледано отново в началото на юли, а санкцията, която се обмисля за Испания, е уникална в историята на Европейския съюз, макар да има само символична стойност. Размерът й да се определи в рамките на няколко месеца, като се одобри от финансовите министри, предвижда механизмът на процедурата. Изискванията са дефицитът да не надхвърля  0,2% от БВП.

Мариано РахойОт създаденото положение дивиденти може да извлече премиерът Мариано Рахой въпреки прогнозите на социолозите, които са за повтаряне на вота от декември, когато никоя партия не получи мнозинство.

Пиер Московиси, еврокомисар по икономическата политика, се мотивира за отлагането на санкцията с това, че моментът не е подходящ икономически и политически и на двете страни се дава „една и то наистина само една”  допълнителна година за дефицит над разрешения – за Португалия – 2016-а и за Испания – 2017-а.

Обещанията на Рахой обаче са, че ако спечели изборите, ще намали данъците, а това ще доведе до нови противоречия с Брюксел за недостига на приходи в испанския бюджет. Планът за Мадрид предвиждаше през тази година да намали бюджетния дефицит с 0,25% от БВП и с 0,5% догодина, но не е ясно как ще бъдат постигнати тези показатели, защото на испанците бе позволен дефицит от 4,2% за миналата година, а те достигнаха до 5,1%. Положението в Португалия не е по-различно – за миналата година разчетите бяха за 2,7% дефицит, а той достигна 4,4% от БВП.

С отлагането на санкциите Брюксел ще отнесе критики, че поставя политическите интереси над засилване на фискалния контрол, защото и Италия е проблемна в това отношение и ще бъде под наблюдение, въпреки заявената от Еврокомисията позиция, че заедно с Белгия и Финландия са спазили бюджетните изисквания.

Италианското правителство вече обяви, че е получило от Брюксел разрешение 0,85% от БВП да бъдат отписани от дефицита, като по този начин Еврокомисията е проявила гъвкавост по отношение прилагането на бюджетните правила. Положението на Италия е особено и с това, че са предвидени средства, които да бъдат вложени по настаняването на имигранти, реформи на пазара на труда и инвестиции.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …