Валутни курсове за 19.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Намериха след две години отвлечено от „Боко Харам” момиче

Намериха след две години отвлечено от „Боко Харам” момиче

Али Нкеки, едно от момичетата, отвлечени от ислямистката групировка „Боко Харам”, бе намерено в гората Самбиса, недалеч от границата с Камерун, в началото на седмицата.

Преди две години 276 момичета от училище в североизточната част на Нигерия бяха похитени от групировката.

Тя била разпозната и идентифицирана от цивилен боец, част от група цивилни доброволци, изпратени да помагат в борбата срещу „Боко Харам”. Жената е от южния на град Шибок Мбалала, откъдето са и още 25 от отвлечените момичета. Освен нея е било открито и бебе.

Боко ХарамНападението над училището в Шибок стана късно през нощта, когато бойците на групировката нахлуха в общежитията и качиха момичетата на камиони. Някои от тях избягаха още в движение и се укриха в храстите, други успяха да се освободят след няколко часа. Така общо 219 ученички останаха в плен. От армията още не са направили официален коментар на спасяването.

Преди месец в репортаж се видя, че някои от пленничките са още живи. 15 момичета, целите в черно, бяха показани в материала.

Те изявиха желание да се завърнат в семействата си, макар да признаха, че с тях се отнасяли добре. Някои от момичетата бяха разпознати от родителите си във видеото, заснето около Коледата на 2015 година.

275 жени бяха спасени през цялата 2015 година от групировката, но останаха съмнения, че биха могли да поддържат още връзка с похитителите си и се наложи още известно време да останат в арест на армията на Нигерия.

Амина Али Дарша Нкеки, както е пълното име на момичето, се срещна с нигерийския президент. Благоприятната развръзка дава надежда да се разбере каква е съдбата на останалите 218 пленнички, 6 от които са загинали, според думите й. Преди две години, когато стана отвличането, Нкеки е била 17-годишна. Боецът, който я е открил, твърди, че момичето е бременно.

Предадена е на майка й, но е „травмирана”, по думите на спасителя й.

Тя е второто момиче, спасено от ръцете на групировката. Първоначално бе открита Сера Лука, но тя не е сред издирваните от две години пленнички. Това твърдят от асоциация на роднините на момичетата. Те изразяват задоволство от спасяването на Лука, тъй като съдбата й е подобна на тази на техните дъщери, обаче препоръчват на армията по-добре да проверява информацията, преди да оповести, че някоя от тях е освободена.

В превод от езика на народа, който обитава Северна Нигерия, „Боко Харам” означава „образованието по западен модел е грях”.

Виж също

Пол Погба

Погба: Винаги са ме тренирали амбициозни хора

Погба разкрива слабите си места   Пол Лабиле Погба е френски полузащитник от гвинейски произход. …