Валутни курсове за 15.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Близък изток / Хамас планира масови екзекуции в ивицата Газа

Хамас планира масови екзекуции в ивицата Газа

От ООН предупредиха за намеренията, които има Хамас за екзекуции в ивицата Газа, където Палестинската ислямистка група е доминираща сила.

Пратеникът на ООН в Близкия изток, Николай Младенов, каза има сериозни съмнения, че „справедливите“ съдебни процеси, които се провеждат там отговарят на международно приетите стандарти за „справедлив“ процес. Младенов добави още, че е обезпокоен от новината, че на някой от осъдените на смърт, присъдите ще бъдат извършени публично.  На брифинг на Отдела по сигурността към ООН, Николай Младенов, изрази своето притеснение за това, че според международното законодателство се допускат смъртни присъди само за „най-сериозните престъпления“ и то съобразно стандартите за справедливи съдебни процеси.

ГазаВзетото решение за осъждане на смърт, не включва убиването на хора, които са обвинени несправедливо за съучастници на Израел по време на войната. Въпреки че, по данни от Палестинския център за човешки права, миналия месец военният съд е произнесъл 3 смъртни присъди, по обвинения за съдействие на израелските части по време на войната. С тях екзекуциите по същото обвинение от началото на тази година стават общо 10.

В сряда членовете на Хамас в палестинския парламент оповестиха, че те одобряват извършването на екзекуции на признатите за виновни от военния съд в Газа, дори това решение да не бъде ратифицирано от президента, те подкрепят смъртните присъди.

През февруари военните части на Хамас обвиниха, осъдиха и екзекутираха един от техните, по обвинение за „поведенчески и нравствени нарушения“. Осъденият Махмут Ещеви бе обвинен за кражба и хомосексуално сношение.

Виж също

Източник: Wikipedia

Външният министър на Египет посети Израел и призова за мир

Външният министър на Египет Самех Шукри направи неочаквано посещение на Израел, чрез което апелира към …