Валутни курсове за 01.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Икономика / Храни, собразени с изискванията, да предлагат хотелите и ресторантите

Храни, собразени с изискванията, да предлагат хотелите и ресторантите

При подписването на Меморандум за сътрудничество между Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и браншови организации на производители на храни министърът на земеделието и храните Десислава Танева, в присъствието и на министъра на туризма Николина Ангелкова, заяви, че България е страна, която произвежда най-висококачествени храни и напитки.

„За да може страната ни да предложи най-висококачествените туристически услуги и да се брандира в този клас, трябва да се намери правилната форма, след това предприемачът да направи самостоятелен избор и да може да печели повече”, каза Танева.

ХранаПодписи под меморандума сложиха от една страна Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и от друга Асоциация на месопреработвателите в България, Асоциация на млекопреработвателите в България, Национална Асоциация на млекопреработвателите, Асоциация на производителите на безалкохолни напитки в България, Национален браншови съюз на хлебарите и сладкарите, Сдружение на производителите на растителни масла и маслопродукти в България, Сдружение „Традиционни сурово-пушени месни продукти“, Продуктов борд за яйца, птиче и заешко месо и Съюз на преработвателите на плодове и зеленчуци в България.

Документът ще гарантира да бъдат предлагани и използвани храни, произведени при спазване на изискванията на нормативите и стандартите. Целта е да се повиши качеството и репутацията на хотелските и ресторантьорските услуги, като се създадат допълнителни гаранции за автентичност и качество на предлаганите продукти като част от представяните услуги.

„Туристическата услуга, която предлагат предприемачи, да съдържа и висок клас качествени български храни. Тази идея трябва да бъде доведена до успешен край , който зависи, както от държавата, така и от комуникацията между хотелиерите и българските производители”, обобщи целите на меморандума министърът. Традиционната кухня е емблемата на страната ни и потребителят трябва да е сигурен, че тя е от най-високо качество.

„Надявам се тази концепция да гарантира на всеки, който си плати и избере високия клас хотел и ресторант, че храната, която ще потреби, не само ще е безопасна , но ще бъде и най-висококачествената. Тази, която е традиционната за България и е произведена по Български държавен стандарт (БДС), по утвърдени браншови стандарти”, изрази надежда Танева.

Тя поздрави производителите на родни храни и занимаващите се с туристическа дейност за реализираните високи обеми и им пожела по-високи резултати и разширяване на пазара.

„Ако някъде има изкривяване всички заедно трябва да го видим . Важно е да сме обединени в една посока на развитие“, завърши с усмивка и оптимизъм Десислава Танева.

Виж също

АЕЦ Козлодуй

432 млн. евро ще струва 20 години повече живот на реакторите в АЕЦ „Козлодуй”

Седмият национален доклад на България за изпълнение на задълженията по Конвенцията за ядрена безопасност дава …