Валутни курсове за 01.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / В Англия предлагат ваксина срещу ЧПВ на гейове

В Англия предлагат ваксина срещу ЧПВ на гейове

Ваксина намаляващи рисковите нива на ракови заболявания ще бъде предлагана от началото на юни в Англия на хомосексуални мъже.

Първоначалното предназначение на лекарството е да се бори срещу Човешки папилома вирус, който завишава възможността за развиване на ракови образования.

През 2008 година започва предлагането на ваксината на ученички, с цел да ги предпази от рак на шийката на матката в по-късен етап от живота им. Скоро след започването на кампанията за превенция от ракови заболявания се установява, че медикаментът може да бъде прилаган и върху момчета, за да ги предпази от други форми на заболяването.

През ноември 2015 Комитета по ваксини и имунизации съветва правителството на Великобритания, да започне предлагането на ЧПВ ваксините и на гейове, които са до 45-годишна възраст. От Комитета казват, че това може да се отрази благоприятно върху редуцирането на заболелите от полово предавани болести.

Папиломен вирусЗдравният министър Джейн Елсън публично оповести: „Ваксината против ЧПВ ще бъде достъпна в всички клиники за борба с ХИВ и във всички центрове за семейно планиране. Това ще е тестов период, от който обаче зависи по нататъшното предлагане на лекарството.

Според статистика в световен мащаб има повече от 100 различни разновидности на Човешкия папилома вирус. Той се разпространява по полов път и може да причини различни видове ракови заболявания, в това число и рак на шийката на матката, към който голям процент от жените са податливи. Във Великобритания всяка година са регистрирани около 3 100 жени, диагностицирани с този вид рак.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …