Валутни курсове за 28.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Лодка се обърна в Средиземно море

Лодка се обърна в Средиземно море

Приблизително 30 са жертвите на поредната обърнала се лодка в Средиземно море, а още 77 са спасените.

Кораби от италианската брегова охрана навлезли на 65 км навътре в морето, за да спасят давещите се бежанци. Имигрантите, които се опитали да се доберат до бреговете на Стария континент са отплавали от либийското крайбрежие.

По първоначални данни съобщени на Международната организация по миграцията, 5 са потвърдените смъртни случаи, а за десетки други се предполага, че се намират под обърналия се плавателен съд.

Приблизително броят на загиналите при този инцидент е между 20 и 30 души.“, каза капитан Антонело де Сонино по случая.

След сключването на споразумението между Европейския съюз и Турция, за помощ при бежанската криза, обичайният маршрут  на превозвачите на имигранти към Европа се промени от Гърция  на Италия.

Проблема с бежанския наплив към Европейския съюз ескалира

Бежанци в Средиземно мореОколо 6 000 са спасените от удавяне в междуконтиненталното море тази седмица. От тях на 2 600 италианската брегова оказва помощ за един ден, когато друга лодка, попадна в капана на вълните и се преобърна. От спасените 562 са мароканци, но има и много хора от Тунис и две сирийски семейства. Според данни на Международната организация по миграцията, всички на борда са живеели в Либия, на са решили да напуснат домовете си, защото сега там е прекалено опасно за живеене, затова и се отправили към Европа.

Черната статистика за 2015 година показва, че 1 млн. бежанци безуспешно са опитали да достигнат до европейските брегове и са намерили смъртта си в Средиземно море. То този момент от началото на годината по вода са пристигнали 194 845 имигранти, от които 1 380 са мъртви или изчезнали в морето. От тях 976 са мъртви или изчезнали по пътя към Италия.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …