Валутни курсове за 19.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Общество / Промени в Закона за радиото и телевизията, позволяват безсрочни директорски мандати

Промени в Закона за радиото и телевизията, позволяват безсрочни директорски мандати

От парламентарната комисия по култура и медии, единодушно приеха поправка в Закона за радиото и телевизията, съгласно която директорите на обществените оператори (БНР и БНТ) у нас, имат право да изпълняват дейността си при изтекъл мандат до избора на нови. Тази промяна нормативния акт „негласно“ казва, че ръководството на националното радио и телевизия ще остане в ръцете на един и същ човек за неопределен период от време.

Представители от всички парламентарни групи внесоха поправката, подкрепена от Съвета за електронни медии, представен от Иво Атанасов. „Необходимо е да има такъв текст„, казва той. Атанасов прави връзка с приключилия скоро конкурс за генерален директор на БНР, на който бе избран Александър Велев. Казусът, обвързан с това събитие, се зароди когато Радослав Янкулов, директор на БНР до края на май, пусна жалба срещу изборната процедура. Иво Атанасов смята, че ако съдът бе уважил иска на Янкулов, щеше да възникне проблем за управлението на държавното радио. Представителят на СЕМ предложи да бъде направено и допълнение на поправката, което да дава подобна възможност и за избора на председател на регулатора. При гласуването за избиране на Мария Стоянова за ръководител на Съвета за електронни медии, Атанасов беше единственият гласувал против.

ТелевизорПолина Карастоянова, председател на медийната комисия, коментира предложението. Тя каза, че това дава законови правомощия на СЕМ да „изпълнява стриктно процедурата по избор чрез конкурс“ и да се появява „празнина в управлението на БНТ и БНР„. Според Карастоянова промяната е „своеобразен знак за подкрепа“ към СЕМ.

Така наречената подкрепа може да е от полза на регулатора още през летните месеци, когато ще се проведе конкурс за генерален директор на БНТ. На 1 август изтича мандата на настоящия директор Вяра Анкова, от което се предполага, че избора на неин наследник трябва да започне отще от следващия месец. Но юни чука на вратата, а от управлението и екипа на обществената телевизия, не дават признак да са готови да променят своето ръководство.

Поправката е аналогична на случващото се в Комисията за защита на конкуренцията и други регулатори, където ръководители с изтекли мандати продължават да изпълняват своите правомощия.

Виж също

Източник: Wikipedia

2577 данъчни проверки за месец по Черноморието

До два пъти се увеличават оборотите на дискотеки по Северното Черноморие, след като са поставени …