Валутни курсове за 28.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Фейсбук – новият Биг Брадър

Фейсбук – новият Биг Брадър

Социалната мрежа следи действията ни и това сякаш е естествено за нас. Шпионира ли ни всъщност фейсбук?

Всеки потребител, който сърфира из интернет, има виртуален профил, в който се събира информация за него. Целта на това е т. нар. таргетирано рекламиране. Какво представлява то? Ако например се интересувате от новостите в сферата на комуникационните технологии и сте търсили подобни страници с търсачките, то често ще ви излизат реклами за смартфони, телевизори и друга техника, а не за фитнес уреди. Тази система обаче не работи само локално, т. е. нормално е, ако търсим в Google, да ни се показват реклами в YouTube, защото са на една компания, но те излизат и във фейсбук. Следователно компаниите обменят информацията за нас, създават един по-обобщен профил, който в крайна сметка продават на рекламодателите.

FacebookНа пръв поглед в тази схема няма нищо лошо, още повече всеки от потребителите се е съгласил с тези условия, когато се е регистрирал в съответната платформа и не можем да недоволстваме от това – щетите са, един вид, морални, защото се търгува с лична информация.

За рекламодателите, а и за потребителя, рекламите са нещо нормално и е добре те да виждат това, от което се интересуват, защото в интернет, както и в медиите, е нещо естествено да има реклама. Фейсбук например печели милиарди долари годишно от тази схема на рекламиране.

През последните години нещата обаче се задълбочават. Например приложението Messenger ни принуждава, за да го използваме, да се съгласим да чете смс-ите ни, да активира камерата, да използва контактите ни, да изпълнява изходящо обаждания и да ползва цялата информация от телефона ни.

Фейсбук пък ни „накара” да се съгласим с новите им правила, макар да си даваме ясна сметка, че едва ли сме ги чели внимателно, но се съгласихме да предоставят личната ни информация, постовете ни и личната ни кореспонденция на трети лица, вече без да искат нашето разрешение.

Всички тези „подобрения” се правели с цел оптимизация на услугите и за улесняване на потребителя, но дали това е цялата истина?

Теория на конспирацията

Любителите на конспирацията имат теория, че фейсбук е разработка на ЦРУ и чрез социалната мрежа следят населението. Та цялата ни информация е на показ – интересите ни, къде ходим, с какво се занимаваме във всеки момент, дори какви са политическите ни убеждения, а уж това е строго конфиденциална информация, дори на избори. В голяма част от сайтовете можем да „влезем” пак през фейсбук – на пръв поглед безобидна опция, от която се възползваме, за да не губим време. По този начин „ни следят” не само от фейсбук, а и в целия интернет. Чрез мощните смартфони, които на практика са компютри, и чрез GPS тракера местонахождението ни във всеки момент е известно.

С цялата информация борави не само ЦРУ, но и другите отбранителни институции. Това при определени обстоятелства може и да е полезно – при предотвратяване на престъпление, например. Дали обаче е приемливо целият ни живот да е на показ и не нарушава ли това личната ни свобода, е въпрос, който няма еднозначен отговор.

Виж също

Пол Погба

Погба: Винаги са ме тренирали амбициозни хора

Погба разкрива слабите си места   Пол Лабиле Погба е френски полузащитник от гвинейски произход. …