Валутни курсове за 28.03.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Италия има нужда от помощ за бежанците

Италия има нужда от помощ за бежанците

Времето се затопля и се очаква засилване на наплива от бежанци към италианския остров Лампедуза.

Постоянният представител на Италия в НАТО и дипломатически съветник по времето на бившия президент Джорджо Наполитано, Стефано Стефанини, коментира, че Италия не може да се справи сама с назряващия проблем. Макар че това е най-смъртоносният маршрут, мигрантите са наясно, че стигнат ли Лампедуза, вече са в Европа. Миналата година над 150 000 души са достигнали италианския бряг, а страната е оставена да се справя сама с проблема. Тази година рекордът може да бъде подобрен, като се очакват към 270 000 бежанци.

БежанциИталия е дала убежище на 100 000 души и изпитва затруднение с обезпечаването на ресурс за бъдещата вълна от мигранти.

Вътрешният министър Анджелино Алфано препоръча сделката между ЕС и Турция за контролиране на бежанския поток да бъде повторена с участието на Либия, „когато условията позволят”.

Идеята му не беше приета от някои европейски представители, които намекнаха, че Либия  е различна от Турция. Италия, подобно на Гърция, не може да се справи сама с положението, така че тези аргументи не са убедителни за Стефанини. Изтъква се, че Турция не може да служи за еталон, защото е член на НАТО и кандидат за членство в ЕС, докато положението в Либия е нестабилно и ще са нужни години, за да се установи държавна власт, която да вдъхва доверие и мигрантите да бъдат връщани Така тази алтернатива се оказва с далечна перспектива и то – при благоприятно стечение на обстоятелствата. Пристигащите от Либия бежанци са с различен профил от тези, минаващи през Турция.

Това са африканци

Бежанците са предимно от Еритрея, Нигерия, Сомалия и Судан. Сред тях малцина имат основание за получаване на убежище, а и маршрутът през Либия за Лампедуза се ползва предимно от икономическите мигранти. Така пътят към Европа за тях се оказва отрязан и те трябва да бъдат връщани. ЛампедузаНо къде, е въпросът. Дъблинската регулация за убежище още в първата страна от ЕС, в която са влезли, трябва да бъде ревизирана, а търсещите убежище трябва да бъдат разселвани пропорционално в страните от ЕС. Европейската комисия не прави достатъчно по въпроса, смята Стефанини. Икономическите преселници трябва да бъдат в по-голяма степен репатрирани в страните, откъдето са дошли, продължава той. Прилагането на тази мярка иска дипломация и ресурс, но ЕС има сили да я реализира. Решение трябва да се намери, дори да излезе скъпо, но то едва ли ще е по-скъпо, отколкото ако продължи да се заобикаля проблемът. Приоритет на ЕС трябва да стане стабилизирането на положението в Либия, защото присъствието на „Ислямска държава” там е заплаха за Европа. А перспективата Либия да остане една несигурна държава не е благоприятна за никого. Друг аспект от решението е морските операции на ЕС за прекъсване на маршрутите и ограничаване на трафика през Средиземно море да бъдат разширени и подсилени.

Но преди всичко трябва да се обърне внимание на Италия, защото не е ясно докога тя ще може да удържа миграционната вълна.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …