Валутни курсове за 04.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Турция може да наложи санкции в отговор на гласуването на „арменския геноцид” от Бундестага

Турция може да наложи санкции в отговор на гласуването на „арменския геноцид” от Бундестага

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган се изказа остро за германския канцлер Ангела Меркел, защото е очаквал тя да не допусне гласуването в Бундестага, което квалифицира масовото избеване на арменци като „геноцид”.

Той дори загатна, че страната му може да предвиди ответни санкции заради това решение. Меркел му обещала, че ще направи всичко, за да предотврати признаването на арменския геноцид и сега Ердоган не разбира защо тя не е попречила на партията си да го направи.

Реджеп Ердоган„Как след подобно решение германските лидери ще могат да погледнат в лицето мен и нашия премиер”, попита президентът, без да уточни за какви точно санкции става дума, но веднага след гласуването Турция отзова посланика си в Берлин.

В лицето на Турция Германия може да загуби важен приятел, а там живеят и големи турски общности, продължи с острия тон Ердоган, като все пак уточни, че гласуването в Бундестага е проблем само между Германия и Турция и няма да окаже влияние върху споразумението с ЕС по въпроса с бежанците. Изказа обаче недоволство от бавното изпълнение от страна на Европа на нейната част от споразумението.

Обвиненията в геноцид са „шантаж” и Турция никога няма да ги приеме, бе категоричен президентът, защото не арменците са темата, а ги използват навсякъде по света като средство за този шантаж срещу страната му.

Русия не остана настрана и изказа становище по гласуването в Бундестага.

Сергей ЛавровВъншният министър Сергей Лавров обясни, че решението за признаване на геноцида е в резултат на нежеланието на турската страна де е истински партньор с ЕС.

Навярно е имало и съображения, които са подтикнали организаторите да внесат за гласуване решението точно сега, но спекулации от това не могат да се правят, а и Русия е научила в последния възможен момент.

Опитите на Турция периодично да се замесва в скандали и да оскърбява партньорите си от Европа са довели до това решение, завърши Лавров темата и добави, че реакцията на турците на решението на Бундестага е „напълно неадекватна”.

Решението бе гласувано с абсолютно мнозинство в четвъртък от германския парламент.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …