Валутни курсове за 25.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Високите води на Сена са атракция за туристите

Високите води на Сена са атракция за туристите

След продължителните валежи през последните седмици равнището на Сена в Париж достигна 6 м., а се очаква пикът му да е около 6,50 м. За туристите и парижани това е атрактивно, трупат се на удобни места за наблюдение и се снимат на фона на буйната река.

Статуя ЗуавИндикатор за буйния нрав на Сена е статуята на Зуав – войник от френската пехота, състояща се от алжирци, които са правели впечатление с пъстрите си униформи и атрактивната си строева подготовка.

Паметникът е открит през 1856 г. по времето на Наполеон Трети и е с височина 5,2 м. Поставен е на каменна основа в реката под моста Алма.

Каменният зуав служи за ориентир през годините дали и колко са се вдигнали водите на реката. Ако краката му са потопени във водата, има леко покачване. Скрият ли се коленете му, това е знак за властите да затворят кейовете по Сена и да забранят корабоплаването. При днешното равнище от 6 м. водата стига до бедрата му, а рекордните 8,62 м. от 1910 г. са покрили войника до раменете.

Зуавът е в крак с технологичните тенденции и днес дори има акаунт в социалната мрежа, където шеговито информира туристите за настроението на Сена.

Паметникът се споменава в няколко песни, през 2001 става герой в романа на Роже Бордие „Зуавът от моста Алма” и е част от френската култура.

Наводненията във френската столица принудиха служителите да затворят музеите Лувър и Орсе и да вземат мерки по евакуирането на безценните експонати, ако се наложи.

Наводненията в Европа взеха и 14 жертви. В Южна Германия загинаха 10 души, а във Франция и Румъния – по двама. Синоптиците не вещаят нищо добро – валежите ще продължат на фронт от Западна Европа до Украйна.

Германският канцлер Ангела Меркел обяви траур заради загубилите живота си, а най-тежкият инцидент е от Бавария, където три жени са намерени удавени в мазето на къщата им.

В Белгия, Австрия, Холандия и Полша хиляди хора са принудени да се евакуират от домовете си

Франсоа ОландПрезидентът на Франция Франсоа Оланд е загрижен, че времето се е превърнало в глобално предизвикателство и ще обяви състояние на природно бедствие в редица райони, което ще им помогне да получат средства за преодоляване на кризата.

В Париж са взети мерки, като са поставени аварийни бариери по бреговете на Сена, много мостове са затворени, а туристическото плаване с лодки по реката е забранено.

Най-високите равнища, до които е достигала Сена, са 6,18 м. през 1982 г., 7,10 през 1955-а и пика от 8,62 пред 1910 г.

5000 души са евакуирани в Централна Франция, а над 19000 домакинства са без електрозахранване.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …