Валутни курсове за 25.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Спорт / След 32 години борба с паркинсон почина Мохамед Али

След 32 години борба с паркинсон почина Мохамед Али

В Болницата във Финикс, САЩ, на 74-годишна възраст почина великият боксьор Мохамед Али, чието рождено име е Касиус Клей. Информацията е огласена от семейството му.

„След 32 години борба срещу болестта на Паркинсон, Мохамед Али почина на 74-годишна възраст снощи”, гласи съобщението на говорителя на Али, Боб Гънел.

Заради дихателни проблеми в четвъртък бившият световен шампион в тежка категория бе приет в болница. Първоначалната информация е, че се налага за кратко оставане в лечебното заведение, но проблемите на легендата се оказват сериозни. Погребението ще е в родния град на Клей Луисвил, Кентъки, но дата не се посочва.

От 1984 г. Мохамед Али страда от паркинсон, а преди две години отново му се наложи престой в болницата заради инфекция на отделителната система.

Мохамед АлиСоциалните мрежи отбелязват скръбта по големия шампион. Майк Тайсън изразява почитта си така: „Бог прибра своя шампион. Последно сбогом с най-великия – Мохамед Али. Почивай в мир”.

Флойд Мейуедър също е съпричастен: „Загубихме легенда, герой, велик човек. Той е един от хората, които прокараха пътя, който аз извървях”.

Мохамед Али ще живее завинаги, сподели емоционално и промоутърът Дон Кинг, организирал великите мачове между Али и Джордж Форман. Боксьорът е бил невероятен и като човек, също както Мартин Лутър Кинг Джуниър и затова духът му никога няма да умре и ще вдъхновява хората, допълни Кинг.

Касиус Клей е роден на 17 януари 1942 г. в Луисвил, щата Кентъки

Приема исляма, а с него и името Мохамед Али, малко след първата си титла в тежка категория през 1964 г. след победа срещу Сони Листън. През 1967 г. поясът му е отнет, защото отказва да се яви на наборна комисия и да се бие във войната срещу Виетнам.

„Никой от Виетконг никога не ме е наричал негър”, е фраза, с която ще бъде запомнен

През 1974 се завръща, печели титлата още веднъж и я дублира 4 години по-късно. Отказва се от бокса през 1981 г., а болестта на паркинсон се свързва с множеството тежки удари, които е получил в главата през цялата си кариера. В обществения живот той е от най-ярките и разпознаваеми борци за правата на афро-американците в САЩ.

Виж също

Анди Мъри (от ляво), Източник: Wikipedia

Трета титла от Големия шлем за Анди Мъри

Шотландецът Анди Мъри спечели финала на Уимбълдън срещу представителя на Канада Милош Раонич с 6–4, …