Валутни курсове за 03.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Тунел – рекордьор бе официално открит в Швейцария след 17-годишен строеж

Тунел – рекордьор бе официално открит в Швейцария след 17-годишен строеж

В Швейцария официално бе открит най-дългият железопътен тунел в света. Строежът на „Готард“ започнал преди седемнадесет години. Той е с дължина 57 км и свързва Северна и Южна Европа, разцепвайки Швейцарските Алпи. От швейцарското правителство смятат, че стоките които се превозват от единия край на Стария континент до другия, посредством милиони камиони, от тук нататък ще могат да се транспортират с влак, което би променило товарния превоз изцяло. През линиите в Алпите, годишно се прекарват 28 млн. тона товари, а 80% от тях са транзитен трафик. Освен на логистично ниво, тунела ще е от полза и туризма, тъй като той позволява развиването до 200-250 км/ч.

Готард тунел„Готард“ надминава най-дългия, до този момент, тунел „Сейкан“, който се намира в Япония. Неговата дължина е 53,9 км, свързвайки остров Хоншу с остров Хокайдо. Над 12 млрд. долара е цялостната цена за построяването на швейцарския тунел с рекордна дължина. Финансирането на проекта идва главно от акцизи върху горивата и ДДС, държавен заем, чийто срок за погасяване е 10 години и пътни такси, наложени на тежкотоварните превозни средства. През 1992 година беше гласуван проектът за изграждането на тунела, също така беше проведен референдум, с цел достигане до единодушие между обществото и управляващите. Строежът му, обаче започна няколко години по-късно през 1999 година.

Тунелът се намира на 2,3 км под планината и преминава директно през скалите, където температурата достига до 46 градуса. За създаването на този маршрут са разкопани над 28 млн. тона скални блокове. По време на строителната дейност 9 работници намират смъртта си.

Маршрутът

Тъй като тунелът е завършен в определения от договора срок и е в рамките на отпуснатия бюджет, ще свързва Холандия и Италия. Неговата начална точка на север ще бъде Ротердам, а на юг Генуа.

През декември ще започнат и редовните превози. До пускането на първият, ще бъдат направени около 3 000 тестови курса. Тъй като тунелът представлява права отсечка, а не като стария железопътен и пътен тунел, които криволичат през планинските склонове, той позволява по-бързото придвижване от точка А до точка Б. Така например, ако си представим че сме в Цюрих и искаме да отидем на опера в Милано ще са ни необходими само 2 часа и 40 минути. Предвидената максимална скорост за пътническите влакове е 200 км/ч, а на ден ще 65 влака ще порят Алпите. Регулярно ще минават и 260 товарни влака със средна скорост от 100 км/ч.

„Готард“ се радва и на международно присъствие. По случай откриването му сред официалните гости бяха германският канцлер Ангела Меркел, италианският премиер Матео Ренци и френският президент Франсоа Оланд.  За първият курс под Алпите беше пусната лотария, която позволи на стотици обикновени граждани да се возят първи през тунела. „За нас да завладеем Алпите е като за холандците да изследват океаните„, заяви Петер Фюглисталер, директор на службата за федерален транспорт на Швейцария.

А кога ще дойдат ползите?

Италия и Германия са страните от Европейския съюз, които също ще имат достъп до тунела. От Рим спазват своите срокове за разлика от Германия, където по думите на Хуго Граца от германското министерство на транспорта, все още не са приключили с планирането за подобряването на достъпа до „Готард“. Пред RTS заместник – председателят на Швейцарския федерален съвет Дорис Льотар каза: „Швейцария може да демонстрира, че е лоялен партньор, на който европейците могат да разчитат„. Заради увеличаването на капацитетите на маршрута, през който преминава тунела, се наложи Швейцария да сключи двустранни споразумения с няколко от страните, с които граничи, тъй като те са част от Европейския съюз, а тя не е.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …