Валутни курсове за 20.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Здравеопазване / УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” не подписа договор с РЗОК

УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” не подписа договор с РЗОК

Директорът на лечебното заведение проф. д-р Стоян Миланов заяви на брифинг, че договорът не е подписан, защото в него има редица неточности, които ще навредят на работата на болницата.

Работещите в медицинското заведение не са получили заплатите си за месец април, а лекарите обявиха стачна готовност.

Призивът на медиците е занапред парите за спешност да бъдат привеждани по-рано и авансово, за да може болницата да има готовност да посреща пациентите. В здравното заведение работят висококвалифицирани кадри, които са и добри професионалисти, но не могат повече да работят в такива условия, защити колегите си директорът. Той отправи апел към отговорните фактори да вземат спешни мерки, за да бъде преодоляно в къси срокове неприятното положение, което е подигравка с институцията, по думите му. По-късно Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НС на НЗОК) е решил да отпусне авансово средства за лечебните заведения, подали заявления за сключване на договори или допълнителни споразумения за оказване на болнична медицинска помощ, но не са подписали все още договор със съответната районна здравноосигурителна каса. Авансовите средства вече са наредени по сметките на всяка лечебница, оказала болнична помощ. С решение на  НС на НЗОК от 4 април размерът на средствата е 100% от стойността, утвърдена за всяка болница. 4 427 436 лева вече са получени по сметката на „Пирогов”, потвърдиха от пресцентъра на здравното заведение.

ПироговДиректорът на УМБАСЛМ „Н. И. Пирогов” д-р Стоян Миланов се срещна с министъра на здравеопазването Петър Москов, за да обсъдят доклада за болницата, представен от шефа й предния ден по искане на министъра. Двамата са говорили по редица конкретни проблеми и несъответствия, които д-р Миланов е констатирал в предложените му за подпис от Софийската Районна каса документи. Част от проблемните точки са: в договора липсват част от специалностите и работещите в „Пирогов” специалисти; има дублиране на клинични пътеки или липса на някои; броят на леглата е некоректно определен – в някои отделения с по-малко легла са предвидени повече и обратно; тези грешки не са взети под внимание, след като още преди 40 дни документите на болницата са подадени пред РЗОК – София. Все пак, ръководството на „Пирогов” благодари на министъра и НС на НЗОК за съдействието. От вторник общи екипи на клиниката и РЗОК – София работят съвместно за отстраняване на проблемните точки от договора.

Виж също

Лятна жега

За две седмици са приети повече от 7,5 хиляди японци с топлинни удари

Заради топлинен удар над 7,5 хиляди души са настанени в японски болници. Тези данни са …