Валутни курсове за 26.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Бизнес / Трусове, по-големи от тези при глобалната финансова криза, предизвика брекзит

Трусове, по-големи от тези при глобалната финансова криза, предизвика брекзит

Обявяването на резултата от референдува във Великобритания предизвика по-големи финансови трусове, отколкото при глобалната финансова криза от 2008 г.

Британски паунд
Източник: Pixabay

2 трлн. долара бяха изтрити само за ден от стойността на акциите по капиталовите пазари. Само за европейския капиталов пазар стойността е 1 трлн. долара, преди отварянето на Уолстрийт. С 5–10% падна стойността на някои от водещите индекси, други загубиха и повече, а британският паунд се свлече с 10% и достигна най-ниското си равнище спрямо долара от 31 години насам.

Този шок е по-силен от „черната сряда”от 1992 г., когато финансовите спекулации на милиардера Джордж Сорос предизвикаха излизането на британския паунд от европейския валутен механизъм. Лондонски банкери бяха шокирани и заявиха, че не са виждали нещо подобно в последно време, имайки предвид обезценяването на британските фондови и финансови активи.

На Токийската фодова борса цените на акциите паднаха с над 7%

Инвеститорите насочиха интереса си към високорейтинговите държавни облигации, златото и японската йена, които повишиха цените си.

Жълтият метал поскъпна с 5%, докато петролът сорт брент загуби 4% от стойността си

Акциите на водещи банки като „Лойдс”, „Барклис” и „Роял Банк ъф Скотланд” поевтиняха с 30%. Очаква се банките да отговорят с вкарване на допълнителна ликвидност, за да успокоят пазарите. Такава готоност изявиха „Банк ъф Ингланд” и Европейската централна банка. Акциите на банките усещат най-силно спада и поевтиняха с около 5%, ценните книжа на „Морган Стенли” загубиха 7% от стойността си.

Виж също

Владимир Путин и Си Дзинпин

Русия и Китай с нова мащабна бизнес инициатива на стойност 50 млрд. долара

Русия и Китай продължават да поддържат отлични отношения Руският президент Владимир Путин сключи изгодна за …