Валутни курсове за 03.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Британският посланик у нас Ема Хопкинс смята, че двете страни ще засилят отношенията си и то в най-скоро време

Британският посланик у нас Ема Хопкинс смята, че двете страни ще засилят отношенията си и то в най-скоро време

Британският посланик у нас – Ема Хопкинс заяви, че пред Великобритания и България стои едно ново бъдеще, изпълнено с още по-стабилни отношения

Българо-английските отношения винаги са се помнили с добро. На интернет страницата на Британското посолство у нас, посланикът на Великобритания в България Ема Хопкинс коментира ситуацията, развила се в родната й страна. Хопкинс наблегна повече на резултата от референдума и заяви, че това е едно огромно упражнение по демокрация. Тя подчерта, че може би британската история ще помни дълго това събитие и друго подобно надали някога ще има. Но кой знае?

Цифрата на гласувалите на референдума за членство или излизане на Обединеното кралство в Европейския съюз възлезе на 33 милиона души. В това число влизат поданиците на  Англия, Уелс, Шотландия и Северна Ирландия.

След като цели 70% излязоха от домовете си и смело заявиха своето мнение, остава последната заветна стъпка. А именно – гласът им да бъде чут и решението на британците да бъдат аут от Европейското семейство да бъде наистина уважено.

А сега накъде ?

Спокойно може това решение за сепариране да се аналогизира като „едно ново начало“. Преди то да заеме своето правилно място и да започне правилното си функционира – на хиляди британци ще им се наложи тепърва да се нагодят към новия начин на живот. Но до тогава те могат да спя спокойно, тъй като „новото“ все още не е очертало своите ясни граници. Засега промени няма да настъпят като цяло в транспортната сфера, нито пък в търговия със стоки и услуги. Съвсем нормално е момент на хаос и лутания между преходите да настъпи, но със сигурност след излизането на Обединеното от пределите на ЕС – балансът все някога ще настъпи. Колко ще струва на Великобритания да преустанови отношенията си с Европа и останалата част на света – само желанието на хората и времето ще покажат.

Посланик Ема Хопкинс за страната си

Ема Хопкинс
Ема Хопкинс, Източник: gov.uk

Обединеното кралство винаги е било една наистина велика страна, с редица превъзходства, включващи чиста парламентарна демокрация, която реално зачита гласа на народа; изключително силни традиции в сфери като иновации и устойчивост; икономика – силна и неразрушима; и не на последно място идват  качествата на едно образовано, справедливо и мултикултурно общество. Именно тези добродетели винаги са ме карали да вярвам, че не само сега, когато сме вън от ЕС, ще успеем гордо да вдигнем глава и да продължим смело напред, а и ще открием възможно най-правеният да бъдем наистина себе си, достигайки до пълния просперитет.

Идната седмица ЕС ще организира среща, на която министър-председателят Дейвид Камерън ще присъства. Основната му задача ще бъде не малко тежка. На Камерън ще му се наложи да застане пред лидерите на страните членки и да даде ясно обяснение защо страната му желае да напусне Европейското семейство. На тази среща естествено ще присъства и българският премиерът Бойко Борисов.

Като за финал посланик Ема Хопкинс изрази своето становище, че близките отношения на България и Обединеното кралство тепърва предстои да се заздравят още повече.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …