Валутни курсове за 23.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Азия и Австралия / Русия и Китай заедно се грижат за световния мир

Русия и Китай заедно се грижат за световния мир

Руският президент Владимир Путин и китайският му колега Си Дзинпин са „главните актьори и поддръжници в играта, наречена световен мир“

Русия и Китай осигуряват мирните отношения в световен мащаб. Освен това двете сили се грижат за изграждането на една истински стабилна основа, на която мирът по света се крепи и изисква. С тези думи руският президент Владимир Путин изтъкна важността на връзките, които двете държави поддържат. През почивните дни той посети китайския си колега Си Цзипин и коментира пред агенция „Синхуа“ какво значат една за друга силно развиващите се държави.

Путин е повече от красноречив

Владимир Путин не пропусна да спомене: “Визията ни е като на близки съюзници. Винаги се изслушваме. Активно си взаимодействаме и в рамките на ООН”. Руският държавен глава смело заяви, че Русия и Китай заедно работят по различни видове програми – космически, такива в областта на авиацията, енергийния сектор, включително и ядрената енергия.

Среща Русия - Китай
Среща Русия – Китай, Източник: kremlin.ru

В последно време желанието на Москва да засили китайко-руските отношения не бележи особено голям успех. Една от главните причини, стъпващи този процес е напрежението, породено между Пекин и Западния свят. Следващата сериозна пречка е спадът, отчетен в търговските взаимоотношение между руските и китайските пазари. Освен това не трябва да забравяме и проектите, които двете сили съвместно искат да реализират, но така и не успяват – те си остават само планове. Макар че лидерите на двете държави показват завидна гладкост в поведението на страните една спрямо друга, страничните наблюдатели смятат, че Кремъл изпитва наченки на страх спрямо мощта, която Пекин все повече придобива.

В петък в узбекистанската столица Ташкент се проведе важна среща на страните от Шанхайската организация за сътрудничество. На нея руският държавен глава Владимир Путин се срещна с китайския си колега Си Цзипин. Срещата доведе до благотворни резултати – лидерите на Русия, Китай, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан и Узбекистан ще създадат регионална антитерористична структура, която ще се бори за цялостното опазване на световното разбирателство.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …