Валутни курсове за 02.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Разни / Наука / Тестват нова интернет връзка на Международната космическа станция

Тестват нова интернет връзка на Международната космическа станция

На Международната космическа станция се провеждат тестове на нов вид интернет връзка. Тя се нарича DNT и дава възможности за по-бърз трансфер на информация от Космоса.

DNT технологията е стъпка напред в изграждането на надеждна междупланетна интернет връзка. Експериментите, провеждани на Международната космическа станция, се състоят в изпращането на данни от станцията към Земята. При евентуалното вкарване в експлоатация на този вид връзка, основните недостатъци на тази, която се използва сега ще бъдат премахнати. Например при настоящата комуникация между Международната космическа станция и наземната станция е необходимо да има директна връзка, освен това трябва и по едно и също време всички елементи да са активирани. В нормални условия МКС, която се намира в близост до Земята, няма съществени проблеми при свързването с НАСА. Тенденцията след успешното завършване на всички тестове върху DNT технологията, е тя да се използва по време на мисии до други планети или по-далечни спътници.

Учените смятат, че DNT ще сложи край на досегашните проблеми, които трансфера на информация среща по път. Много често се случва получените на Земята данни да бъдат повредени или дори изгубени, тъй като те срещат прегради докато стигнат до третата планета от Слънчевата система. Такива пречки са астероидите, кометите, космическата радиация и отломките. С правилното разработване на DNT, ще може да се изгради една обща мрежа от всички космически апарати. Те ще се явяват временни хранилища за изпратените данни, например в случай когато реципиента не е активен.

Да вземем за пример изпратена информация от МКС към НАСА, но в точно този момент устройствата на земната станция не могат да приемат, за да не се изгубят изпратените данни, DNT ще позволи трансферирането им към най-близкия до Земята космически апарат, който от своя страна ще ги запази и препрати към НАСА, в момента в който приемникът се активира.

Международна космическа станция
Източник: Wikimedia

Друг случай, в който информацията може да бъде препращана през няколко сателита или друг вид апарати в Космоса е, когато „изпращача“ се намира на голямо разстояние от „получателя“.

Сред най-главните предимства на DNT са, че не е задължително и двата участника в комуникацията да бъдат активни по едно и също време, както и че този тип връзка намалява времето, за което се пренася информацията от Космоса към Земята, освен това тази комуникация занижава и възможността за загуба на данни и увеличава успешното им предаването в цялостен вид.

Виж също

iNext

BMW в партньорство с Intel и Mobileye пускат нова супер кола робот

BMW, Intel и Mobileye подписаха споразумение за разработването на автономна кола. Нейното наименование ще бъде iNext. …