Валутни курсове за 19.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Разни / Наука / Марсоходът Curiosity ще направи опит за взимане на проби от водата, открита на Марс

Марсоходът Curiosity ще направи опит за взимане на проби от водата, открита на Марс

Марсоходът Curiosity има уникалната възможност да вземе проба от водата, открита миналата година Марс. В планинските райони са отчетени най-високи нива на наличие на течаща вода. Tова е в полза на Curiosity тъй като температурата в тези области е значително по-висока и той може да стигне до местата, от които да събере необходимите проби.

Учените имат теория, че в близост до мястото където се намира марсоходът има вода, която се движи по повърхността на пясъчните хълмове и планините.  Сегашното местоположение на Curiosity е повдожието на планина Шарп.  Тя се намира пък центъра на кратера Гейл. По единия склон на Шарп има две възвишения, които са набелязани от учените за местата, от които да се сдобият с ценната марсианска вода. От Земята ще позиционират Curiosity така, че той ще предава картина с висока резолюция. В случай, че марсоходът не открие течаща вода по тези възвишения, поне учените ще се сдобият с висококачествени фотографии, с които ще запълнят празнините на своите проучвания.

Целият процес ще продължи около една година, като при наличието на течаща вода по склоновете отговорният за безопасността на мисията астроном ще има последната дума – дали да изпрати Curiosity за пробите или не. Причината, поради която може да не допуснат марсохода да водата по хълмовете е, че той може да е преносител на бактерии от Земята, които да предаде на мирсианските води. Учените, които изследват космоса се водят от едно главно правило в това отношение. Те не трябва да позволяват земни микроорганизми да попадат в изучавания космически обект.

Curiosity
Източник: NASA

Астрономите все пак са обнадеждени, че суровите условия и радиацията на Марс са се погрижили за бактериите, които е имало по Curiosity. Разбира се той ще бъде подложен на редица изследвания, преди от Земята да го изпратят на тази важна за човечеството мисия. От НАСА все пак не са сигурни дали Curiosity ще бъде записан в тяхната история, като марсохадът взел едни от най-важните проби, има голяма вероятност неговият наследник от мисия Марс 2020 да обере всички лаври за това постижение.

През 2015 година учените установиха, че на Червената планета има наличие на вода. От орбиталните апарати, астрономите дълго време наблюдаваха тъмни ивици по повърхността на планетата, които много време не можеха да свържат с нищо, докато не направиха сензационното откритие, че през лятото по хълмовете текат потоци. Макар и при минус 23 градуса водата продължава да тече, а не замръзва. Това явление се дължи на нейния състав. Според Алфред Макюън съдържанието на марсианската вода богато на перхлорати и хлориди, тоест потоците са соленоводни, а не сладководни.  Темата обаче за марсианците, все още не е изяснена. Някои от учените смятат, че такъв може би съществува, като течащата вода е достатъчно убеждаващ факт за това, други пък са на мнение че все още не може да се говори за какъвто и да е живот на Червената планета.

Виж също

iNext

BMW в партньорство с Intel и Mobileye пускат нова супер кола робот

BMW, Intel и Mobileye подписаха споразумение за разработването на автономна кола. Нейното наименование ще бъде iNext. …