Валутни курсове за 01.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Образование / Студенти трогнаха проф. Ингрид Шикова

Студенти трогнаха проф. Ингрид Шикова

Остра реакция в социалните мрежи предизвика решение на Академическия съвет на СУ „Климент Охридски” да пенсионира професора по Европеистика Ингрид Шикова.

Студентите се обединиха в кампания с хаштаг BringINGRIDback (Върнете Ингрид обратно), която бързо набира популярност и съмишленици във фейсбук.

Софийски Университет
Софийски Университет

Един от основателите на специалност Европеистика в СУ, проф. Ингрид Шикова, е била и директор на Центъра за европейски изследвания, директор на Информационния център на Европейския съюз, както и съветник в Представителството на Европейската комисия в София. Специализирала е в Колежа на Европа в Брюж, Белгия,в Кралския институт за международни отношения в Лондон. Носител на Почетен знак „Св. Климент Охридски” със синя лента.

Няколко пъти в годината Академическият съвет на СУ разглежда списък с преподаватели, които са в пенсионна възраст и чийто договори може да бъдат продължавани до три пъти. Началникът на отдел „Информация и връзки с обществеността” на СУ, Боряна Коларова, коментира, че договорът на проф. Шикова е бил вече подновяван трети път.

Представителят на студентите в Академическия съвет, Стефан Радов, изнесе информация, според която договорите на някои преподаватели, между които и проф. Шикова, няма да бъдат подновени.

Всеки, който познава Ингрид Шикова, знае какво означава срещу себе си да имаш отдадена на европейската идея личност, отдаден на студентите си човек, преподавател, приятел, будител и вдъхновител, обобщи настроенията Радов и призова ръководството да преосмисли действията си.

Студенти срещу бюрокрацията

Студентите не се интересуват от административните механизми, а споделят любовта си и подкрепата към обичания преподавател.

„Университетът не е просто място, в което печелим знания и опит. В университетa се запознаваме със стотици хора – преподаватели, състуденти, приятели. Рядко са случаите, в които ролята на преподавател се препокрива с ролята на приятел. Затова и вчера, на ежегодната конференция на специалност Европеистика, десетки хора се изправиха на крака, ръкопляскайки, облечени в тениски с кратко, но достатъчно ясно послание“.

Това е само един от многобройните емоционални постове на страницата на инициативата в социалната мрежа. Още няма официална позиция от страна на СУ, но студентите очакват диалог и призовават ректора на СУ да съдейства и да е двигател за него вътре в Академическия съвет.

Нещо повече, студентите, защитаващи проф. Шикова, са заявили, че ако университетът не реагира на молбата им, те ще се борят, за да защитят позицията си. Те нахлуха на Годишната конференция на специалност Европеистика, облечени с тениски, на които беше изписан хаштагът на кампанията, а развалнуваната преподавателка им отвърна: Колеги, аз съм тук и ще бъда с вас!”

Виж също

Дебитна карта

Магнитни или дебитни карти отварят вратата на гимназия

Нов пропускателен режим с безплатни дебитни карти или с магнитни карти, които ще струват 2 …