Валутни курсове за 29.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Образование / Ученик или учител изнесли отговорите на матурата

Ученик или учител изнесли отговорите на матурата

Прибрал се вкъщи след изпита ученик или учител е изнесъл верните отговори на матурата по Български език и литература, е версията на заместник-министъра на образованието Диян Стаматов.

Отговорът му дойде, след като бяха изнесени данни за купени отговори от зрелостния изпит, които са получени в реално време, независимо че от министерството обясняваха няколко дни преди това, че мерките срещу злоупотреби са почти непобиваеми. По случая бе сезиран и главният прокурор Сотир Цацаров.

Ако се установи, че отговорите на матурата са изнесени от ученик, който е бил на самия изпит, изпратил е въпросите, а някой ги е решил – категорично не е извършено престъпление от общ характер, каза в отговор на това говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Ако обаче отговорите на матурата са били изнесени от МОН или от квестор, или от директор на училище бихме могли да твърдим, че се касае за извършено престъпление по служба от лице, заемащо отговорно служебно положение, разясни възможностите и тълкуванията на двете хипотези тя.

Дейността по намиране на подходяща оферта за заобикаляне на правилата е започнала още преди месец. Знае се, че 32 верни отговора гарантират оценка 4,50.

Отговорите са получени в 10 часа и 15 минути

Важно уточнение е, че в 9:01 ученикът вече може да напусне изпита.

Диян Стаматов32 букви от отговорите могат спокойно да бъдат изписани на дланта на всяка ръка, подкрепи тезата си Стаматов.

Не е ясно обаче как е станало това, при наличието на толкова камери, свързани с Инспекторатите и Министерството на образованието.

Другата възможност е информацията да е изтекла от някой учител, продължава хипотезата си зам.-министърът. Това много лесно може да се установи, когато бъдат прегледани записите от камерите и ще бъде конкретизирано кой е виновникът, успокои той.

Стаматов отговори частично на питаето защо е бил публикуван само един вариант на сайта на МОН, при положение че обещанието на министерството е било за разбъркани отговори.

Навлизаме в технология, която не бива да оповестяваме в момента, защото ще има още изпити, каза той.

Обсъжда се възможността догодина министерството да предостави на зрелостниците предварително всички възможни въпроси, за да ги стимулира да учат:

Не е никакъв проблем това да стане за следващата учебна година – да издадем книга с всички въпроси.

На матурата по Български език и литература се явиха 50000 ученици, а този неин формат бе последният във вида, в който в момента съществува, завърши с оптимизъм за следващите години Диян Стаматов.

Виж също

Дебитна карта

Магнитни или дебитни карти отварят вратата на гимназия

Нов пропускателен режим с безплатни дебитни карти или с магнитни карти, които ще струват 2 …