Валутни курсове за 25.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Политика / ДПС срущу ДОСТ в Джебел

ДПС срущу ДОСТ в Джебел

Засилени мерки за сигурност навръх 19 май съпътстваха отбелязването на годишнината от възродителния процес в родопския град Джебел.

За първи път на едно място, но разделени, се оказаха активисти на ДПС и ДОСТ. Площадът стана арена на противопоставяне между новоизбрания председател Мустафа Карадайъ и предшественика му, Лютви Местан – председател на новата партия. Привърженици на ДПС пристигаха от цялата страна, като буквално заляха централния площад в Джебел.

Пътищата на двамата активисти се пресякоха през декември и в Могиляне, но тогава още не бяха ясни намеренията на отстранения лидер на ДПС.

Първи дойде Карадайъ, който бе бурно аплодиран от привържениците на ДПС.

По-късно Лютви Местан беше освиркан от същите хора.

ДжебелМножеството се обърна с гръб към трибуната на площад „19-и май”, когато кметът на Джебел Бахри Юмер започна приветственото си слово, понеже той е приближен до Лютви Местан, макар преди да бе едно от лицата на ДПС.

Мустафа Карадайъ обяви, че в ДПС няма място за предателии призова за незабавни предсрочни парламентарни избори, бяха поднесени цвета, а в небето – пуснати гълъби. „Без ДПС няма стабилност и сигурност в родината”, допълни председателят, а множеството отвърна със скандирания ДПС!”, „Единство!”, „Свобода!”, „Много сме, силни сме!

Лютви Местан, в компанията на турския посланик Сюлейман Гьокче, главния мюфтия Мустафа Хаджи, кметове и лидери на изселнически организации от Турция и Гърция, обяви, че случващото се е провокация и е много грозно на фона на събитието, заради което са се събрали всички.

Възродителния процес

На същата дата през 1989 г. погребение дава началото на мирна процесия с искане за връщане на рождените имена на покръстените турци. В резултат има пребити, арестувани и пратени без съд и присъда в лагера в Белене,който по това време е възобновил дейността си. След това започва принудително изселване и депортация. В отговор на призива на тогавашния държавен лидер Тодор Живков цивилни служители на небезизвестната Държавна сигурност тръгват по домовете и увещават хората да заминават за Турция, която изявява готовност да приеме напускащите. За дълъг период фото-студиата и паспортните служби работят извънредно, за да успеят с документите на „екскурзиантите”.

Лютви МестанТака през годините честванията в Джебел се превръщат в трибуна на партийни страсти, но партиите вече са две и хората са разделени. В началото на май от ДПС поискаха  кметът на Джебел да разреши възпоменателен митинг. Той не откликна на искането и наложи забрана. Намеси се Административният съд, който отмени забраната и ДПС получи зелена светлина да организира проявата си сред хората.

Виж също

Източник: Pixabay

Проектът АЕЦ „Белене” е пагубен за България, според Валери Симеонов

Излезлият напоследък отново на дневен ред проект за АЕЦ „Белене” предизвика коментара на съпредседателя на …