Валутни курсове за 28.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Стив Ханке: Икономическите негативи от напускането на Великобритания са силно преувеличени

Стив Ханке: Икономическите негативи от напускането на Великобритания са силно преувеличени

Преподавателят в университета „Джон Хопкинс”, САЩ, Стив Ханке сравни Европейския съюз с клуб, в който не е престижно да членуваш, а държавите се чувстват по-скоро като заложници, а не като равноправни членове и добави, че прогнозираните негативи около напускането на общността от Великобритания са силно преувеличени.

Стив Ханке
Стив Ханке, Източник: Wikimedia

В цялото това объркано положение той вижда позицията на България като достатъчно гъвкава, защото имаме валутен борд, който поддържа лева също толкова стабилен, колкото е и еврото.

Вторият коз на страната ни е, че не допуска налагане на мнение по отношение на мигрантския въпрос. Граничният контрол е стабилен, което е от голяма важност, защото една от причините за успеха на Брекзит бе именно този проблем.

Третият аргумент за стабилността на България е отказът ни да участваме в съвместни действия с НАТО в Черно море, което показва, че страната ни има собствено мнение и го отстоява, анализира Ханке.

Драмата около напускането на Великобритания трябва да бъде овладяна и хората да се успокоят, смята преподавателят и определи като спекулативни 95% от публикациите във финансовите издания, дори и тези в авторитетния „Файненшъл таймс”.

Не отговарят на истината и апокалиптичните прогнози за последиците от напускане на Обединеното кралство на ЕС. Данните показват, че едва 12,5% от Брутния вътрешен продукт на страната е формиран от износа на Великобритания към общността. Ако напускането на страната стане реалност, най-лошият вариант е, че ще трябва да плащат вносните мита, а цените на британските стоки ще паднат с 4%, колкото са митата. Изчисленията на Ханке водят към минимален спад на Брутния вътрешен продукт в размер на 0,1%, причинен от загуби в търговията със страни от ЕС, което е пренебрежимо малко и не носи прогнозирания ефект, заключи ескпертът.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …