Валутни курсове за 25.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Политика / Четвърти опит за регистрация на ДОСТ

Четвърти опит за регистрация на ДОСТ

Открито заседание на Софийския градски съд ще опита за четвърти път да регистрира партията на Лютви Местан ДОСТ. Съдът отправи препоръки за изпълнение от формацията и постави въпроси, на които очаква отговор.

От ръководството на партията заподозряха субективен поглед върху делото и поискаха отвод на съдията.

Заради нередности в заявлението до този момент три пъти се проваля насрочването на заседание на съда.

Въпросите, по които институцията очаква разяснение, са свързани с конкретните начини, по които ще се осигури независимостта на българските медии от олигархичните обръчи и да бъде даден пример за решителни реформи в съдебната власт като условие за успешно продиводействие срещу задкулисието.

В Столичния градски съд е постъпила молба от партията, в която се изказва оплакване от неоснователно забавяне на делото по регистрация на политическия субект.

Лютви Местан
Лютви Местан, Източник: Facebook / Lyutvi Ahmed Mestan

Наложи се председателят на съда Калоян Топалов да напомня на лидера Лютви Местан, че няма право да се меси по делото и въпросите с регисацията са изцяло зависими от проверката по представените документи, което пък е в правомощията на съдията.

От ДОСТ внесоха документите си за регистрация през април, когато делото бе публично възложено на съдия Лилия Илиева, а Лютви Местан изрази увереност, че партията му няма да има проблем по регистрацията, защото всички документи са така подготвени, че да не дават основание да бъдат определяни като некоректни. Местан е убеден, че срещу ДОСТ се води агресивна кампания, породена от страх.

Виж също

Източник: Pixabay

Проектът АЕЦ „Белене” е пагубен за България, според Валери Симеонов

Излезлият напоследък отново на дневен ред проект за АЕЦ „Белене” предизвика коментара на съпредседателя на …