Валутни курсове за 27.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Родословното дърво на Борис Джонсън е с корени в Турция

Родословното дърво на Борис Джонсън е с корени в Турция

Един от фаворитите за министър-председател след оставката на Дейвид Камерън, Борис Джонсън, е внук на известния турски журналист Али Кемал.

Семейната история на Джонсън е твърде бурна

Цялото му име е Александър Борис де Фефел Джонсън . Дядо му е от главните действащи лица, ръководили протестите срещу турската война за независимост и срещу националистите. Цялата му дейност е причина за нерадостната му съдба – линчуван е на 6 ноември 1922 г.

Освен със съпротивата срещу националистическите движения Али Кемал е прочут и с журналистическата си дейност, която дава повод на Абдул Хамид Втори на няколко пъти да го заточва и в крайна сметка в началото на ХХ в. емигрира в Лондон, където през 1903 г. се оженва за Уилфрид Брун, от която има дъщеря.

През 1908 г. е обявена Втората конституционна монархия и  Кемал се завръща в Истанбул, където започва да публикува в пресата и да преподава в университета. Партията на единението и напредъка попада под яростната му критика, а след година отново се връща при семейството си в Англия. Скоро след раждането на сина им, Осман Кемал, през 1909 г. майката Уилфрид умира. Али Кемал живее с двете си деца и тъщата си Маргарет Брун в краен недоимък в лондонския квартал Уимбълдън. След известно време бащата оставя децата на грижите на баба им и през 1912 г. отново поема към родината си, където се оженва за Сабиха ханъм, дъщеря на министъра на военния арсенал Зеки паша. През 1914 г. се ражда синът им Зеки, на когото дават фамилията Кунералп. По-късно той става един от най-известните турски дипломати. Двете други деца на Али отрастват в Англия и получават гражданство там, отказват се от бащината си фамилия и вземат моминската на баба им – Джонсън.

Борис Джонсън
Борис Джонсън, Източник: YouTube

По този начин Осман Кемал става Осман Уилфрид Джонсън и по-късно се оженва за Айрин Уилиамс, за да се роди синът им Стенли Патрик Джонсън през 1940 г., който в периода 1979–1984 става депутат от Консервативната партия, а междувременно е и писател и експерт по проблемите на околната среда и населението. Той има четири деца, сред които е и нашумелият в днешно време Борис Джонсън с яростната си кампания против присъединяването на Турция към ЕС.

Архивите на Али и Осман Кемал съхраняват множество писма на архаичен турски. През 1910 г. Али Кемал пише писмо до турския финансов министър Джавид бей, в което го информира за несгодите си в Англия и за мизерната съдба на децата му, поверени на грижата на баба им. Молбата му към министъра е за заем от 3000 франка и за съдействие в продажбата на къщата му в Истанбул. Али Кемал споменава и за променените имена на децата си, взели моминското име на баба си и настоява за съдействие да може да се прибере при тях, за да заживеят заедно. Писмото е с адрес на изпращане от бул. „Монпарнас” 152 в Париж.

Излязлото наяве родословие на Джонсън предизвика противоречиви коментари на Острова. Някои го определят като „внука на османлията”, други го смятат за причина за разединение на страната, трети не виждат у него никаква прилика с турчин. Има и съвсем категорични оценки като тази, че щом още дядо му е бил предател, за него няма никаква надежда.

[yop_poll id=“1″]

Виж също

Източник: Wikimedia

Открива се Роженският събор

От 15 до 17 юли ще се проведе Съборът на народното творчество и животновъдство „Рожен” …