Валутни курсове за 26.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Политика / Спестяванията в левове са най-изгодни

Спестяванията в левове са най-изгодни

След Брекзит еврото и свързаният с него лев ще са най-стабилни и българите да се насочат да спестяват именно в левове, отправи съвет финансовият министър от първото правителство на Бойко Борисов Симеон Дянков.

Резултатите от вота във Великобритания са хвърлили в шок политиците и икономистите зад Океана, на фона на приближаващите президентски избори там, резултатът от които е твърде неясен.

Дянков разясни позицията на Доналд Тръмп, който типично като британски политик, който е агитирал за излизане от общността, е говорил против емиграцията и е подкрепял издигането на стени против голяма част от света. Ако той стане президент, САЩ са изправени пред същата несигурност, в каквато в момента е Великобритания, е на мнение бившият министър. Дянков вижда вината за Брекзит главно в ръководството на Еврокомисията, което не е успяло да разясни на гражданите предимствата на общия европейски пазар. Резултатът от целия хаос сега е, че и в други страни се надигат настроения и въпроси относно бъдещето на еврочленството им.

След референдума проблемите през България са три основни групи, смята Дянков.

Първата група е, че в следващите години страната ни няма да е на фокус в евросъюза, защото проблемите ни няма да са на дневен ред.

Противно на мненията, които се лансират след референдума, че резултатите от него ще помогнат за политическата и икономическата интеграция в рамките на ЕС, експертът смята, че процесът ще е точно обратен – забавяне на интеграцията.

Третият основен проблем е, че идеята за общия енергиен съюз ще претърпи тотален крах, поне за следващите 4–5 години. Общият извод на Дянков е, че за съжаление нищо позитивно не се задава за страната ни като резултат от допитването във Великобритания, а ни очакват само негативи.

Симеон Дянков
Симеон Дянков, Източник: ПП ГЕРБ

По въпроса за членството ни в еврозоната бившият министър е на мнение, че намеренията на Еврокомисията са в правилна посока и България наистина трябва да се замисли да приеме еврото, защото сме минали част от пътя към постигането на тази цел, но все пак той не вярва, че идеята ще се осъществи в следващите 3–4 години. Необходим е растеж, по-висок от 4–5% годишно, за да покриваме устойчиво във времето формалните критерии за дълга и дефицита.

Дянков засегна и темата с решението на Арбитражния съд относно АЕЦ „Белене”, което ни задължава да платим 550 млн. евро на руската компания, произвела оборудването. Оценката на бившия вицепремиер е, че новината е добра, тъй като е имал овъзможност сумата да бъде и по-голяма.

Енергийните проекти от Големия шлем са коствали милиарди на страната, а „Белене” е неефективен и ярко доказателство за корупция проект, който, на всичко отгоре, е и ненужен. Дянков е сигурен, че ще се намери пазар за готовото оборудване, защото в Азия и Близкия изток се строят няколко централи по подобен модел на тази, която трябваше да изградим в Белене.

Мнението на Симеон Дянков е, че правителството е стабилно, а недостатък вижда единствено в липсата на икономическа политика за Северна България, която изостава в развитието си от Южна, но с реализирането на инфраструктурните проекти тази разлика ще бъде заличена.

Стратегия е да се направи така, че всички българи да се чувстват щастливи и победители от това, че страната ни е член на ЕС.

Затова ще помогне именно икономическата политика, смята Дянков. Бившият финансов министър се изказа критично относно министъра на икономиката Божидар Лукарски и сподели мнение, че има много български експерти, които биха се справили по-добре от него на поста му. Дянков посъветва финансовия министър Владислав Горанов да се постарае да намери 120 млн. лв. за увеличение на учителските заплати, както иска вицепремиерът Меглена Кунева, но тази стъпка все пак да бъде съгласувана с бюджетната процедура.

Виж също

Източник: Pixabay

Проектът АЕЦ „Белене” е пагубен за България, според Валери Симеонов

Излезлият напоследък отново на дневен ред проект за АЕЦ „Белене” предизвика коментара на съпредседателя на …