Валутни курсове за 28.03.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Политика / Цветанов сравни дейността си на министър с тази на Бъчварова и се хареса повече

Цветанов сравни дейността си на министър с тази на Бъчварова и се хареса повече

Бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов сподели, че докато е бил на този пост, ръководен принцип в дейността му е бил да работи в интерес на обществото.

Той отрече обвиненията в полицейщина и заяви, че никога не са му били приоритет.

Равносметката му е по повод делата, които бяха заведени в Страсбург, за нарушаване на правата на задържани по негово време. Институциите са се произнесли вече по случая, смята Цветанов, и не трябва фокусът да се измества върху думите на тогавашния министър, а върху целия комплекс от дейността и слабостите в работата, за да се избегнат в бъдеще.

Бившият силов министър неволно направи и съпоставка с дейността на сегашния министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова и направи заключението, че през последните три години се наблюдава рязко завишаване на бройката на противозаконно отнети моторни превозни средства, която е достигнала до 3500 и сравнено с 2012-а година е 24% увеличение, а на базата на миналата година – 8% нагоре.

Същата тенденция се забелязва и при телефонните измами.

По негово време страната ни е била еталон за продиводействие на тежката организирана престъпност, като в началото на мандата му през 2008–2009 са станали 18 отвличания, но групата, свързана с тази дейност е била „реализирана” и вече не се наблюдават престъпления от този род.

Цветанов припомни и поръчковите убийства, дело на „Килърите”, за фалшивите кредитни карти, с които България се е „прочула” и Интерпол ни е включил в негативния списък, но след успешното противодействие е преосмислил позицията си и ни сочи за пример в това отношение. Бившият министър каза, че набляга на всички тези факти, не за да се съревновава с настоящия министър, а просто да обърне внимание на обществото за какъв период става дума, когато го обвиняват в използването на силови методи.

Цветан Цветанов
Цветан Цветанов, Източник: ПП ГЕРБ

През този период е развивана превантивната дейност, прилага се видеонаблюдението и министър Бъчварова полага усилия да вкара в употреба разработения вече модел.

Оценките на министрите ги дава премиерът и народът, а не някой друг, обобщи Цветан Цветанов, защото народните представиели са функция на доверието от избирателите, които са и техни работодатели.

В качеството си на председател на Комисията по вътрешна сиурност и обществен ред ще работи съвместно с министъра и останалите парламентарни групи за успех в реализирането на реформата в министерството. След редакцията, между първо и второ четене, Законът за МВР е претърпял промени, реализирани в условия на конструктивен диалог с вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова и в присъствието на премиера Бойко Борисов се е получил крайният продукт, плод на консенсус, който е необходим, за да се гарантира спокойствие и устойчивост на системата, а хората да се концентрират единствено в работата си, заключи Цветан Цветанов.

Виж също

Източник: Pixabay

Проектът АЕЦ „Белене” е пагубен за България, според Валери Симеонов

Излезлият напоследък отново на дневен ред проект за АЕЦ „Белене” предизвика коментара на съпредседателя на …