Валутни курсове за 27.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Спад в европейските пазари

Спад в европейските пазари

Източник: Wikipedia
Източник: Wikipedia

Европейските акции спряха да се възстановяват. Макар и да бе взета мярка за увеличение на цените на суровините, това действие не успя да компенсира загубите, които търпи банковия сектор. След референдума за брекзит, общоевропейските индекси FTSEurofirst 300 и Stoxx 600 се покачиха със 7,6%, като по този начин възстановиха загубите, причинени от допитването да британците. На 4 юли тези индекси са претърпели спад с 0,5%.

До голяма степен понижението на точно на датата 4 юли може да се дължи на факта, че пазарите в САЩ не работят в този ден, в чест на националния празник на страната. От друга страна обаче, спадът в Европа е процес, а не събитие, тъй като през последните 30 дни са отчетени занижения с 20% под средното ниво за обмен на акции. „Европейските акции имат нужда от пауза след силното поскъпване през миналата седмица. Като цяло продължаваме да виждаме преместване на инвеститорите от финансовите акции към считани за сигурни активи като благородни метали.“, коментира Гилермо Сампаре, главен брокер в MPPM E, пред Bloomberg.

Най-голям спад от страните в Западна Европа е отчетен в Италия. Италианската стокова борса отбеляза спад от 1,4%. Банките на Апенините също влязоха в графата на губещите, тъй като техните приходи намаля с 3%, в следствие на искането на Европейската централна банка за свиване на неизгодните заеми, които Banca Monte dei Paschi di Siena отпуска. От ЕЦБ задължиха най-старата банка в света да представи план, с който тя ще редуцира с 40% своите лоши кредити. Брокерските агенции и фирмите в областта на конструирането на автомобили също търпят загуби.

Има голяма вероятност през следващите дни докато не бъдат изнесени докладите на световните централни банки, инвеститорите да останат пасивни. Сряда е денят, в който от Федералният резерв на Съединените американски щати, ще представи стенограми за паричната политика в страната.  От ключово значение дали лихвите ще бъдат качени или не, ще бъде и статистиката за пазара на труда, която ще бъде публикувана в петък.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …