Валутни курсове за 19.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Здравеопазване / Пловдивските лекари и няколко сдружения против учениците да бъдат тествани за наркотици

Пловдивските лекари и няколко сдружения против учениците да бъдат тествани за наркотици

Източник: Wikipedia
Източник: Wikipedia

Общопрактикуващи лекари и сдружения, организирани около борбата с дрогата са единодушни – не желаят учениците да бъдат тествани дали в кръвта им се съдържа наркотично вещество

Депутатите внесоха идея, която гласи, че заедно с профилактичните прегледи е редно ученици да минават и през тестове за наркотици. Основната идеология на това предложение бе конкретно свързана с евентуалното предотвратяване на подобно развитие на ученическия живот.

Въпреки че властимащите са на това мнение, становището на пловдивските медици и на организациите, борещи се срещу зависимостта от наркотиците е напълно противоположно.

Медиците говорят

Медиците споделят компетентното си мнение, което гласи, че зависимостта от наркотичните вещества е реален социален проблем. Тези, които трябва да наблегнат върху решаването на такъв у своите деца – са именно родителите им. Все още няма ясни данни и кой ще бъде финансовият трамплин, който ще спонсорира всички тези тестове. Лекарите се противопоставят на тази идея, тъй като профилактичните прегледи се осъществяват седем дни преди учениците да започнат школото. Някой от медиците отчитат статистика, която сочи, че ежедневно през кабинетите им минават по 60 души. Дори математически погледнато е невъзможно всички ученици да бъдат тествани и допълнително за наркотична зависимост.

Не е тайна, че на европейския пазар постоянно път си проправят нови и нови наркотични вещества. Само за изминалата 2015-та година са се появили 81 нови вида вещества. Голям процент от тях практически неуловими, дори носителите да бъдат подложени на тестове.

Много от сдруженията, които се борят с наркотиците споделят лекарското мнение и не подкрепят депутатската идея. Те искат да спомогнат за реализирането на друга наложителна идея – принудителното настаняване за лечение от наркотична зависимост. От сдруженията апелират държавните организации да финансират безплатното лечение на зависимите в подходяща среда каквато са психотерапевтичните общности.

 

Виж също

Лятна жега

За две седмици са приети повече от 7,5 хиляди японци с топлинни удари

Заради топлинен удар над 7,5 хиляди души са настанени в японски болници. Тези данни са …