Валутни курсове за 27.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Джордж Озбърн възнамерява да намали корпоративния данък във Великобритания

Джордж Озбърн възнамерява да намали корпоративния данък във Великобритания

Джордж Озбърн, Източник: Flicker/mrgarethm
Джордж Озбърн, Източник: Flicker/mrgarethm

Под 15% да бъде намален корпоративният данък на Великобритания. Това планира Джордж Озбърн, министър на финансите на Обединеното кралство, като акт за справяне с шока след Брекзит.

Пред „Файненшъл таймс“ Озбърн заяви: „Трябва да се фокусираме върху предстоящото ни пътешествие и да използваме по възможно най-добрия начин дадените обстоятелства„. В конкретния случай той визира предизвикателствата, пред които е изправена Великобритания по пътя си към изхода от ЕС. По повод на намаляването на корпоративния данък в страната, финансовият министър обясни, че той е само една от общо петте точки за заздравяване на икономиката след като британците избраха да се отделят от Европейския съюз на 23 юни.

Кога точно ще се случи намаляването на данъка, обаче никой все още не знае. В предишно изказване, Озбърн заяви, че бизнес данъка ще спадне през 2020 година от с три пункта от сегашните 20%. Ако това обещание се осъществи Великобритания ще стане конкурент на Ирландия, където корпорациите плащат по 12,5%.

Какво още ще се промени в полза на британската икономика?

Сред другите точки за стимулиране на икономиката във Великобритания са, увеличаване броя на инвестициите в Китай, увеличаване на привлечените инвеститори към северна Англия, поддържане на нивата на фискалната стабилност и подкрепа на банковото кредитиране.

Макар че, решението да напуснат Европейския съюз, може да се окаже фатално за отношенията на кралството с Китай, финансовият министър продължава да гледа към далечния изток, като успешен бъдещ бизнес партньор. Брекзит би повлиял върху решението на Пекин, тъй като серията двустранни споразумения за икономическо сътрудничество между двете държави, бяха подписани главно заради факта, че Великобритания е от страните членки на ЕС.

Пред финансовото издание Джордж Озбърн, потвърди че няма да е новият кандидат на Консервативната партия за министър – председател на Великобритания. Също така той добави, че още няма ясен фаворит за поста, който все още се заема от Дейвид Камерън.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …