Валутни курсове за 27.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Преди срещата на НАТО, полските граници със затегнат пропускателен режим

Преди срещата на НАТО, полските граници със затегнат пропускателен режим

Източник:  Wikipedia
Източник: Wikipedia

Затегнаха мерките за сигурност по границите на Полша. На входовете и изходите от държавата се извършват на случаен принцип проверки на личните документи на лицата, които пристигат или напускат страната.

От полският парламент предприеха тази мярка като превантивна преди срещата на страните членки на НАТО в петък, както и по случай провеждането на Световните дни на младежта, започващи по-късно през юли. Проверките на гражданите на Европейския съюз ще продължат до 2 август. Същевременно са отменени временно и правилата, които позволяваха на руски граждани от Калининград  и на украинци да пътуват на 50 км от границите си с Полша към вътрешността на държавата без визи.

В петък държави от двете страни на Атлантическия океан ще се съберат във Варшава, за да вземат решение, относно разполагането на ротационни бази на почти 4 000 военни и четири международни батальона. Сред точките в дневния ред ще бъде и позиционирането на артилерия и бойни танкове в новите черноморски и балтийски членове на алианса. Решаването на тези въпроси е акт, който да покаже на света, че НАТО е силна и сплотена организация. Главен получател на това съобщение би трябвало да е Русия, която вече разположи свои ракети и танкове в Калининград, откъдето много лесно може да обстрелва трите балтийски републики. От чисто физическа мощ, данни показват че четири от батальоните на НАТО могат да бъдат разбити, в случай че от Русия нападне. Главната идея в случая е да се съобщи в Москва, че ако те предприемат някакви военни действия ще се срещнат с обединените натовски войски, което пък ще е началото на война. Преди срещата на върха, която ще се проведе на 8 – 9 юли, ще се съберат ден по-рано министрите на отбраната на страните от алианса, които ще решават въпроса с напрежението между Северноатлантическия договор и Русия. В най-благоприятното стечение на обстоятелствата, скоро след форума в края на седмицата, ще бъдат възстановени топлите отношение между Русия и НАТО.

Сред важните решения, които трябва да се вземат са и справяне с миграционна криза, „Ислямска държава“ и нейната дейност насочена срещу света, както и военната мисия в Афганистан. НАТО  е изправен пред поредната смяна на управляващите в страните членки. В навечерието, когато Барак Обама ще напусне Белия дом, Дейвид Камерън ще излезе през вратите на британския парламент, а Ангела Меркел не е съобщила дали отново ще бъде кандидат за канцлер на Германия, алиансът трябва да демонстрира своята сила и обединеност, въпреки тези обстоятелства.

 

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …