Валутни курсове за 25.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Политика / Корупцията в България достигна своя апогей

Корупцията в България достигна своя апогей

Източник: Publicdomainpictures
Източник: publicdomainpictures.net

Отчетени са върхови нива на корупция в България. Според данни от новия доклад на Центъра за изследване на демокрацията, корупцията в страната се явява като допълнителен данък върху публичните услуги, като освен това е получила системен характер, а държавните служители са приватизирали институциите, за които работят.

На проведения в понеделник форум от ЦИД регистрират наличие на завладяване на държавата“. Това понятие е налице, когато хора с власт и финансова възможност си подсигуряват, посредством подкупи и други противозаконни дейности, преференциално третиране от институциите. Проучването на Центъра показва, че всяка година 1,3 млн. българи са засегнати от корупционни сделки, както и че само 0.01%  от всички случаи стигат до съда.

Експертите, съставители на доклада, посочват някои от измеренията, които покрива понятието „завладяна държава“. Едно от тях, например е, толериране на злоупотреба със служебно положение сред държавните служители, което пък им позволява да получават „корупционна рента“.

В доклада още е засегната връзката между политиците и магистратите. Авторите му посочват примери и за тези взаимоотношения, например липсата на качествено разследване по случайно дело или предварително оповестените назначения в съдебната власт. По повод на втория пример в текста, се казва „че съдебната власт е подложена на външен натиск, а освен това определени кръгове от високопоставени магистрати предпочитат обслужването на политически интереси пред безпристрастното правораздаване. Подобна среда, която се съхрани и след разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) на съдийска и прокурорска колегия, улеснява завладяването на съдебната власт„.

Сред ключовите проблеми, предизвикващи завладяване на държавата, са и делата на прокуратурата срещу политици и държавни служители, които обаче не завършват с присъда, според авторите на доклада. В текста конкретно са споменати съдебните процеси срещу Цветан Цветанов, Христо Бисеров и Филип Златаров. По повод дадените примери експертите от ЦИД обясняват: „Липсата на резултати по нито едно от тези дела засили подозренията за политическото влияние на главния прокурор (без гаранции за отчетност и баланс на правомощията), с което се възпрепятства нормалното функциониране не само на съдебната власт, но и на цялата политическа система„.

От Центъра за изследване на демокрацията, още посочват, че през периода 2013 – 2014 година, когато в България управлява кабинета Орешарски, корупцията бележи своят апогей, който е сравним с възхода през 1999 година. През този период се провежда и проучване сред всички навършили пълнолетие български граждани, чийто резултати говорят сами по себе си за огромно завишаване на корупционните нива в страната. Тогава, около 30% от всички лица заявяват, че поне веднъж са взели участие в корупционни сделки предната година.

Относно административната корупция в доклада се казва, че нейните нива бележат ръст през тази година. Това следствие само доказва твърдението, че органите на контролната система и антикорупционните звена са безполезни в борбата срещу корупцията. Във връзка нея, в администрациите експертите от ЦИД коментират сравнителна оценка извършена през 2015 година в български и италиански публични институции. Като краен резултат от съпоставянето на институциите у нас и в Италия се получава, че родните служители са жертви на по-голям натиск, отколкото колегите им на Апенините.

Виж също

Източник: Pixabay

Проектът АЕЦ „Белене” е пагубен за България, според Валери Симеонов

Излезлият напоследък отново на дневен ред проект за АЕЦ „Белене” предизвика коментара на съпредседателя на …