Валутни курсове за 08.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Спорт / Серина Уилямс отново не успя да изравни Щефи Граф по титли от Големия Шлем

Серина Уилямс отново не успя да изравни Щефи Граф по титли от Големия Шлем

Първа титла от Големия шлем в кариерата си спечели Гарбине Мугуруса, след като във финалния мач на тазгодишния „Ролан Гарос” победи Световната номер 1 Серина Уилямс със 7–5, 6–4.

По този начин и чакането на американката да изравни броя на титлите си от славното каре с тези на Щефи Граф, която има 22, ще продължи най-малко до „Уимбълдън”.

Мачът се превърна в един от най-качествените при жените в последно време. В началото сервиращите доминираха и нямаше дълги разигравания. Първият по-завързан момент дойде при 2–1 за Серина, когато сервираше Мугуруса и трябваше да спасява два брейкбола в продължилия 10 минути гейм. С мощен форхенд и ас испанката изравни, а веднага след това използва импулса в играта си и поведе с 40–0 в подаването на Уилямс. С два силни сервиса американката неутрализира първите две точки за пробив, но последва двойна грешка и Мугуруса поведе с 3–2.

На свой ред испанката отговори с две двойни грешки, но с отлични форхенди по правата и четири последователни точки задържа подаването си и увеличи на 4–2. Серина не беше казала последната си дума в сета, увеличи оборотите, но същевременно намали силата на ударите си и заигра перфектно в защита, успя да върне пробива и дръпна в резултата с 5–4. Когато всички очакваха, че това е обратът, Мугуруса показа завидно самочувствие – първо си взе подаването, след това проби отново сервиса на Серина и сервираше за сета при 6–5. Изправена до стената, шампионката мобилизира всичките си сили и достигна до две точки за връщане на пробива при 15–40 в подаването на испанката. С мощен сервис и ас Мугуруса ги неутрализира. Гарбине МугурусаСлед това на два пъти имаше сетбол, но агресивната игра на Уилямс я принуждаваше да сбърка. При третата възможност обаче Гарбине не трепна, пласира мощен бекхенд по правата и затвори сета със 7–5. Добрата игра на Мугуруса се пренесе и в началото на втория сет. Още в откриващия гейм тя проби отново и когато се очакваше да развие успеха си на свое подаване, допусна три двойни грешки, а Серина добави от своя страна контра пие и равенството бе възстановено с рибрейк. С мощна игра и добре познатия форхенд по правата испанката отново проби и излезе напред с 2–1. Драмата поспадна в следващите геймове и двете вземаха подаванията си до 5–3 за Мугуруса. Тогава тя изпусна 4 мачбола в подаването на Серина, която с много усилия успя да спечели гейма и да пренесе напрежението в полето на испанката. Тя бе непоколебима, поведе с 40–0 и реализира петия мачбол с фантастичен лоб от бекхенд. Така мачът приключи, Серина бе детронирана, а с победата си и добавените точки Мугуруса излиза на позиция Номер 2 в световната ранглиста.

Виж също

Анди Мъри (от ляво), Източник: Wikipedia

Трета титла от Големия шлем за Анди Мъри

Шотландецът Анди Мъри спечели финала на Уимбълдън срещу представителя на Канада Милош Раонич с 6–4, …