Валутни курсове за 07.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Спорт / Какво се случва в ЦСКА?

Какво се случва в ЦСКА?

От Българския футболен съюз могат да дадат лиценз за А група на новия клуб ЦСКА 1948. Отборът е собственост на Гриша Ганчев, Юлиан Инджов и Христо Стоичков и е сформиран от трансформацията на Чавдар Етрополе и Литекс. Точно Литекс и неговият лиценз са причината новия „червен“ клуб да получи правото да играе в по-горна дивизия.

УЕФА може само да ограничи участието на ЦСКА 1948 в евротурнирите, като тази мярка ще има определена давност, но няма как да спре лицензирането на клуба, предаде Нова телевизия. Ръководството на ПФК ЦСКА сезира лицензионната комисия, президента на БФС Борислав Михайлов и синдика Дора Милева с мнението, че новият армейски клуб има ни най-малка възможност да влезе в А или Б група.

Оздравителните планове

В писмото до синдика Дора Милева, подписано от изпълнителния директор на ПФК ЦСКА АД Николай Паслар, бе написано че от клуба работят по изграждането на оздравителен план. Това се случи след като на 26 май бе одобрен списъка с общия брой на кредиторите и сумите, които те ще вземат. Съдът постанови, че в едномесечен срок от отборът трябва да представят оздравителни планове, които ще бъдат разгледани на 20 юли на общото събрание на кредиторите. С изключителна бързина още на следващия ден Васил Божков излезе с предложение за оздравяване на неплатежоспособния клуб. От фирмата на Божков „Нове Холдинг“ обявиха в медиите, че планът, който би „спасил“ ЦСКА  ще бъде предложен на кредиторите, но само ако такъв не бъде предоставен от Гриша Ганчев. „Отчитайки усилията на г-н Ганчев и неговия екип през последната година, вярваме, че те ще предложат оздравителен план за спасяването на ПФК ЦСКА АД. Ако все пак това не се случи, експертен екип е подготвил детайлна стратегия за оздравяване на дружеството, съобразена с българските и международни законови изисквания„, заявиха от „Нове холдинг“.

Българска армияКато абсолютно случайно стечение на обстоятелствата изявлението на компанията, излезе същия ден, когато ПФК ЦСКА 1948 АД бе записан в Търговския регистър.

Гриша Ганчев също щял да предложи своята версия на оздравителния план, но първо искал да подсигури място на отбора в А група, без значение как ще се развият обстоятелствата.

Адвокатът Радостин Василев, който е в правния отдел на настоящото дружество  публикува във Фейсбук, че множеството преобразувания и сформирането на два нови футболни тима с марката „ЦСКА“ се явява като застраховка на Ганчев, в случай че оздравяването на ПФК ЦСКА АД не се развие в благоприятна насока.

Поляритета на мненията

Христо Янев, наставник на ЦСКА, заяви че червените трябва да играят в А група. Той смята, че за влизането в най-високата българска дивизия не е от съществено значение какво е наименованието на клуба или формата под, която ще съществува. Янев още добави, че имената на играчите, които ще играят в клуба (без значение от написаното на абревиатурата) скоро след излизането на решението къде и под каква форма ЦСКА ще играе.

Георги Градев, специалистът по международно и спортно право, смята че ПФК ЦСКА 1948 АД няма законно право да играе в А група.

Виж също

Анди Мъри (от ляво), Източник: Wikipedia

Трета титла от Големия шлем за Анди Мъри

Шотландецът Анди Мъри спечели финала на Уимбълдън срещу представителя на Канада Милош Раонич с 6–4, …