Валутни курсове за 26.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Атрактивен сблъсък между Садик Хан и Борис Джонсън

Атрактивен сблъсък между Садик Хан и Борис Джонсън

Кметът на Лондон Садик Хан и лидерът на Консервативната партия в Шотландия Рут Дейвидсън влязоха в атрактивен спор с бившия градоначалник на столицата Борис Джонсън в рамките на финалните дебати преди референдума за излизане от Европейския съюз.

Джонсън бе обвинен, че е проводник на „проекта за омраза” и прави отчаян опит да привлече на своя страна избиратели, играейки си с тънката струна на негативните резултати от миграцията. Хан упрекна опонентите си, че използват пресиления аргумент, че скоро Турция ще се присъедини към ЕС.

Джонсън опонира пред препълнената зала „Уембли Арена”, че наскоро Хан е препоръчал на лейбъристите да се вслушат в тревогите на хората за миграцията, да не ги квалифицират директно като предразсъдък, а той сам в момента отстъпвал от тези си позиции.

Привържениците на оставането в Евросъюза подклаждали неоправдани страхове какво би се случило, ако Великобритания напусне общността.

Рут Дейвидсън разкритикува Джонсън, че не отговаря директно на поставените въпроси, а увърта. Когато конкретно го попитат дали няма да загубят работните си места, ако страната излезе от съюза, Борис отговарял с уклончивото „може би да, може би не”.

Цялостното представяне на консерваторката в дебатите получи положителни отзиви дори и от евроскептиците

В края на изложението си тя повтори призива на премиера Камерън хората да гласуват, но само ако са убедени на 100%, защото после няма връщане назад.

Садик Хан, Референдум
Садик Хан с поддържници на Vote In кампанията, Източник: Facebook / @sadiqforlondon

Борис Джонсън опонира с патос, че датата на референдума „може да се превърне в деня на нашата независимост”, а битката се води между лагер, който насажда страх и лагер, който вижда надеждата. Евроскептиците подсилиха аргументацията си с твърдението, че идеята за еврото вече е претърпяла своя крах, а ЕС не може да защитава работните места. Джонсън прехвърли върху евросъюза цялата отговорност за трудностите, сполетели британската металургия. Причината да не може да се намали цената на енергията, за да се запазят работните места е, защото от Брюксел казват така, а не защото наистина не може, изтъкна Джонсън.

Садик Хан се възмути, че противниците им използват за доводи само лъжи и накара Джонсън да признае, че поне половин милион работни места в Лондон са зависими от ЕС.

Дори букмейкърите се включиха в залозите за изхода от референдума и дават приоритет на привържениците на евросъюза, докато последните социологически проучвания показват изравняване на силите.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …