Валутни курсове за 03.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Азия и Австралия / Балистични ракети с обсег от 2500 до 4000 км подготвя Северна Корея

Балистични ракети с обсег от 2500 до 4000 км подготвя Северна Корея

Южнокорейското министерство на отбраната съобщи, че в рамките на денонощие Северна Корея е извършила два опита с балистични ракети.

Първата ракета е била със среден обсег и е изстреляна от източното крайбрежие на страната в сряда сутрин. Опитът се оказал неуспешен. Япония и Южна Корея са знаели за намеренията на северния съсед да тества нова ракета, наречена „Мусудан”, която да е със среден обсег на действие.

Два часа след първата е изстреляна и втората ракета

Реакцията на японския премиер Шиндзо Абе е категорична и той заявява, че подобни действия не могат да бъдат толерирани.

Ким Чен Ун
Ким Чен Ун, Източник: Wikimedia

Целта на Северна Корея е да създаде ядрено оръжие, което да може да достигне американската територия отвъд океана. Общо четири неуспешни опита са извършени през тази година с ракети „Мусудан”, чийто обсег е от 2500 до 4000 км и спокойно могат да достигат Южна Корея, Япония, а вероятно и о-в Гуам, където е разположена американска база. Изстреляните от Северна Корея две ракети са били насочени към Японско море и са паднали в него. Въпросът за новите ракетни изпитания, извършвани от севернокорейците, ще бъде поставен от САЩ в Съвета за сигурност на ООН, съобщи говорителят на Белия дом Джон Кърби. Вашингтон остро се противопоставя на провежданите експерименти от Северна Корея, които са в разрез с всички резолюции на Съвета за сигурност, които забраняват на Пхенян да разработва ядрени оръжия.

Преди месец е направен и неуспешен опит за изстрелване на ракета от град Вонсан на източното крайбрежие, а събитието предизвика негативните реакции на световната общественост. Това се случи няколко месеца след първия успешен тест на водородна бомба, който осъществи Пхенян. Ким Чен-Ун потвърди позицията си, че Северна Корея ще защитава суверенитета си с ядрени оръжия.

Виж също

Китай смог

Повече от половината китайци са изложени на рискова концентрация от фини прахови частици

Международната агенция по енергетика изнася данни от ново проучване, според които замърсяването на въздуха е …