Валутни курсове за 03.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Разни / Култура / Летище „Божурище” е едно от най-старите в света, ще става паметник на културата

Летище „Божурище” е едно от най-старите в света, ще става паметник на културата

На брифинг в Народното събрание депутатът Красимир Велчев показа писмо на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) от 16 юни, в което се предлага летище „Божурище” да получи статут на групова, историческа, урбанистична и архитектурно-строителна ценност, като сградите на територията му да станат единични паметници. За да може това да се случи, е необходимо потвърждение от министъра на културата и неговия специализиран съвет, а заповедта да не падне в съда. Така държавата прави пореден опит да обяви историческото летище край София, което е и сред най-старите в света, за паметник на културата.

Този казус вече почти десет години е на дневен ред, след като през 2007 година летището стана частна собственост в замяна на 166 апартамента в София и Пловдив. Двама министри – Стефан Данаилов и Вежди Рашидов, приеха каузата за обявяването му за паметник на културата, но административни нарушения направиха решенията им нищожни. През 2013 г. Върховният административен съд окончателно отмени заповедта на Рашидов заради съществени нарушения, между които и неуведомяване на заинтересованите лица, непълни данни и необнародване в „Държавен вестник”.

Новият собственик, италианският концерн „Индустриален парк София” АД започна събарянето на хангара и някои от прилежащите постройки с цел изграждането на  „модерен мултифункционален и логистичен парк”, а за своя смека трябваше да изгради музей на авиацията.

Летище Божурище
Летище Божурище, 1917, Източник: Wikipedia

Красимир Велчев, за когото „Божурище” също се превърна в кауза, благодари на Министерството на културата и на бившия министър Стефан Данаилов за свършеното, защото на практика се даказало, че не само кебапчетата и кюфтетата са важни. След придобиване на статута, паметикът може да бъде одържавен или да бъде превърнат отново в летище от сегашните или други инвеститори.

Според ген. Борис Бонев от инициативния комитет по запазване на летището, то е едно от четирите, признати за най-благоприятни за летене летища в света, наред с „Грюнау” до Берлин, „Снежка” в Полша и „Бишъп” в САЩ, а на територията на Европейския съюз е може би най-старото.

През 1906 г. оттам излита балон и осъществява първия полет над София. Летището започва дейността си през 1912 г., а след две години отваря врати аеропланно училище. През 1917 г.  започва да работи държавна аеропланна работиница. През 1930 година там започва да функционира първата аерогара в Югоизточна Европа.

Виж също

Източник: Wikipedia

Пловдивският зоопарк ще се погрижи за камилите като климатизира обитанията им

Редица модерни придобивки очакват обитателите на зоологическа градина в Пловдив Розовото фламинго буквално обича да …