Валутни курсове за 06.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Камерън с драматично обръщение преди референдума

Камерън с драматично обръщение преди референдума

Последен призив към сънародниците си отправи премиерът Дейвид Камерън от седалището на правителството на „Даунинг стрийт” 10. Той апелира да се гласува за оставане в Европейския съюз, защото резултатът от допитването е необратим.

Думите му явно бяха адресирани към зрялото поколение, защото то е и най-активно, когато дойде време за избори. Премиерът директно се обърна с молба към хората от неговото поколение и по-възрастните да се замислят за последиците от гласуването и как ще се отразят те на по-младите.

„Британците не се отказваме. В тъмната стаичка ще бъдете само вие и ще вземете решение за вашето бъдеще, но и за бъдещето на вашите деца и внуци”, предупреди Камерън и добави, че Европа не е перфектна, но понеже сам е изпитал разочарованието, разбира тези, които го осъзнават сега, и ги призова да помислят за бъдещето на децата и внуците си, защото те не могат да отменят решението от референдума.

Ако се гласува за излизане от съюза, това е – връщане назад няма

Поколението след това ще живее с последиците от него дори по-дълго, отколкото хората сега живеят с разочарованието. Премиерът припомни славното минало на страната и колко далеч е стигнала тя, като отново призова да се гласува за оставане в съюза. Дейвид Камерън изрази увереност, че каузата е такава, че лейбъристи и консерватори мислят в една посока, а тя е, че Великобритания трябва да запази мястото си в ЕС, защото извън общността тя ще е сама.

Дейвид Камерън
Дейвид Камерън – реч в Бристол, Източник: Facebook / @DavidCameronOfficial

След това премиерът засегна и партньорските отношения със страните от съюза и изтъкна, че с такива приятели като Германия и Франция страната е по-сигурна, защото времената са опасни и той лично се е убедил колко е добре да се сътрудничи в трудните моменти. С 27 партньори зад себе си Великобритания ще бъде още по-силна във външната си политика и борбата с климатичните промени. Речта направи впечатление на коментаторите със своята импровизираност и откровеност, което означава, че не е била подготвяна предварително. Това дава тревожен знак, а и последните социологически проучвания потвърждават, че преднината на европейски ориентираните бързо се топи и в момента силите за вота са изравнени. Милионерът Арън Банкс, който финансира кампанията в подкрепа на брекзит, трудно скри възторга си и веднага коментира, че премиерът е в безизходица, и събитията не са вече под контрола му. Директорът на Либералния институт Open Europe пък вижда в речта на премиера обратното послание – че той иска да се представи като отговорен политик, загрижен за бъдещето на нацията и, появявайки се по този начин, е опровергал слуховете за овладялата го паника.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …