Валутни курсове за 28.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Политика / Липсата на кандидати, три месеца преди президентските избори, намалява тежестта на институцията

Липсата на кандидати, три месеца преди президентските избори, намалява тежестта на институцията

Редовното тримесечно изследване на електоралните нагласи, проведено от „Алфа рисърч”, показва, че близо 60% от избирателите имат интерес да упражнят правото си на вот на президентските избори.

Това е парадоксално на фона на липсващите конкретни кандидатури на този етап от президентската надпревара.

Изследването е направено сред 1023-ма пълнолетни граждани на Република България.

Липсата на кандидати за изборите компрометира образа на независимост и самостоятелност, който трябва да олицетворява президентът, както и тежестта му при вземане на решения в кризисни ситуации.

Рано анонсираният отказ на президента Росен Плевнелиев да участва в борбата за втори мандат не е променил електоралните нагласи към него – той разполага с доверието на 24% от избирателите, докато 35% декларират негативното си отношение. Избирателите на ГЕРБ, логично, са настроени най-положително към дейността на сегашния президент.

Кристалина Георгиева
Кристалина Георгиева на среща с Беата Шидло

Спад от два процента бележи доверието към еврокомисаря Кристалина Георгиева, която не е потвърдила дали ще участва, но името и се спряга в публичното пространство като евентуален кандидат.

20% е недоверието към нея и то също бележи лек спад с 1%. Дейността на председателя на Народното събрание увеличава с 2% негативните измерения до 45% недоверие спрямо 43% в предишния период. Тя също е евентуален кандидат на ГЕРБ за предстоящите избори.

На фона на липсващите кандидатури може да се направи обобщение, че ако всички партии издигнат свой претендент за президентската надпревара, вотът би повторил евентуални резултати за парламентарни избори. Резултатите могат да се объркат в последния момент от наличието на различни обединения и вкарването на картата с референдума като фактор в президентската борба.

Виж също

Източник: Pixabay

Проектът АЕЦ „Белене” е пагубен за България, според Валери Симеонов

Излезлият напоследък отново на дневен ред проект за АЕЦ „Белене” предизвика коментара на съпредседателя на …