Валутни курсове за 30.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Политика / Със засилен контрол и съвместни действия с другите институции МВР ще бори престъпността

Със засилен контрол и съвместни действия с другите институции МВР ще бори престъпността

На изслушването й в парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред във връзка с мерките срещу борбата с престъпността, взети след случая в Слънчев бряг, министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова направи сравнение на дейността на престъпните групировки сега и преди 10 години.

Румяна Бъчварова
Източник: Wikimedia

Преди организираната престъпност е била силно централизирана и е действала чрез големи групировки, като трябва да се прави разлика между групировка и организирана престъпна група, уточни Бъчварова.

Сега организацията и начинът на работа на МВР трябва да се адаптират към по-децентрализираната структура на групировките. С промяната на средата и влизането на нови лица, се променя и организираната престъпност и това налага съответната промяна в методите на министерството и по-активна работа на друго равнище, уточни министърът.

С предприетите действия в Бургас, оценени добре и от депутатите, трябва да се докаже, че този нов подход е ефективен.

Сред взетите мерки са засиленият контрол и сътрудничеството с други институции като НАП

Нови 183-ма полицаи са командировани в Бургас. Всички главни дирекции са изпратили служители, които да се запознаят с организацията и да провеждат разследването непосредствено. Самото присъствие на хора от други региони ще свърши мотивираща работа, прогнозира Бъчварова и даде пример с командирования в Бургас директор на „Криминална полиция”.

По повод разследването на стрелбата в Слънчев бряг Румяна Бъчварова похвали усилията на МВР, но уточни че курортът е със специфичен профил, понеже там идват много хора за кратко време, понякога броят им достига и до милион и това усложнява положението, но министерството е оптимизирало мерките и прави всичко възможно да гарантира спокойствието на туристите в разгара на сезона. Министърът допълни, че усилията на колегите й трябва да се оценят допълнително и на фона на миграционния натиск в цяла Европа, който налага друга организация и разпределение на силите, но със съвместните действия на институциите потокът от мигранти не само не се увеличава, но и намалява. Тероризмът е друг проблем, който ангажира вниманието на службите.

Под лупа се следи дейността на 424 престъпни групи, сведения за които бяха изнесени в доклад на ГДБОП, но заради течащото разследване Бъчварова не уточни колко е броят им на територията на Бургаска област.

Установените престъпни деяния изискват и конкретни действия по един или друг начин, а това не означава автоматично, че ще бъдат реализирани точно 424 операции, колкото е броят на престъпните групи, уточни министърът и конкретизира дейността на ГДБОП през последните месеци с по 10–15 акции на седмица.

Цветан Цветанов
Цветан Цветанов, Източник: Wikimedia

Председателят на комисията Цветан Цветанов коментира, че в началото резултатите са били незадоволителни, но проблемите са чути и анализирани. Прави впечатление, че през зимните и летните месеци дейността на групировките е мобилна и съсредоточена в райони, където могат да се реализират по-големи доходи. С времето и вземането на адекватни мерки координацията на МВР ще се подобри, за да може областните дирекции да получават превантивна информация в помощ на работата си.

Според доклад на Съвета по сигурност дейността на групировките се децентрализира, което потвърди и министър Бъчварова, а това затруднява оперативния контрол. Този процес предполага, че те стават повече и ще стават още повече, затова трябва да се вземат съответните законодателни мерки, за да се финансира допълнително секторът.

Само времето ще покаже дали министерството ще овладее положението с разрастващата се престъпна дейност

От фактите, изнесени на изслушването, за Цветанов става ясно, че политически чадър над Димитър Желязков няма, за полицейски и прокурорски категоричността му не бе така силна, но изрази увереност, че и такова покровителство не съществува.

Виж също

Източник: Pixabay

Проектът АЕЦ „Белене” е пагубен за България, според Валери Симеонов

Излезлият напоследък отново на дневен ред проект за АЕЦ „Белене” предизвика коментара на съпредседателя на …