Валутни курсове за 14.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Разни / Руски хакери са се добрали до база данни за Доналд Тръмп

Руски хакери са се добрали до база данни за Доналд Тръмп

Представители на Националния комитет на демократите и специалистите по компютърна сигурност в САЩ са заявили, че работещи за руското правителство хакери са разбили защитата на компютърната мрежа на Демократическата партия и са се добрали до базата данни с проучванията за Доналд Тръмп.

Достояние са станали всички съобщения и електронни пощи

Цел на руското разузнаване били и други американски политически организации, включително информационните мрежи на Тръмп и на Хилари Клинтън, но на този етап липсва информация докъде са стигнали.

При голямо прочистване от неразрешен достъп, хакерите са били изхвърлени от мрежата на Националния комитет на демократите, но някои са влизали в системата година преди това.

Смята се, че става дума за класически шпионаж, а не за престъпна организация, тъй като няма информация да е открадната информация за финанси, дарители или лични данни. Интересът на руснаците, както на всяко разузнаване, е чрез събраните данни да се анализира политиката, умението да преговарят, слабите и силните страни на потенциалните кандидати за американски президент. Положението с Доналд Тръмп е малко по-особено, защото той отскоро е в политиката, информацията за него е оскъдна и стремежът на всички е това бързо да бъде компенсирано.

Доналд ТръмпУстановени са действията на две руски хакерски групи, които са действали самостоятелно и дори са си крадяли информацията взаимно, за да се представят в по-добра светлина пред поръчителите.

Известната като Cozy Bear група е атакувала миналото лято, а усилията й са насочени към пощите и чатовете. За групата няма богата информация, но има подозрение, че работи за контраразузнаването ФСБ. Другата – Fancy Bear, е с гръб от военото разузнаване ГРУ, а целта й били файлове с анализи и данни за Тръмп, като е пробила голямо количество компютри, и то – от края на април досега.

Обобщава се, че това е модерна чуждестранна разузнавателна служба, която разполага с много време и ресурси, за да се сдобие с огромно количество информация и данни за Доналд Тръмп, а обикновените граждани не са в състояние да влязат в такава неравна битка с тренирани военни офицери.

Виж също

Трафик камери

Катаджии и камери ще дебнат побеснели шофьори по пътя към морето

Като мярка за справяне с трафика през лятото, породен от големия наплив на автомобили към …