Валутни курсове за 03.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Руски експерт: Има хляб в „Южен поток“

Руски експерт: Има хляб в „Южен поток“

В интервю за предаване по „Хоризонт “ Леонид Григориев, който е главен съветник в аналитичния център на руското правителство за бъдещето на проектите за газопроводите „Южен поток“ и „Турски поток“ сподели своето изключително позитивно мнение: „Проектът „Южен поток“ има бъдеще по няколко причини, основната е, че има търсене на газ в южна Европа“.

Южен потокТой спомена още един интересен факт за газопровода през Турция. Става дума за това, че наличието на малко количество газ, минаващо през газовата система, автоматично го превръща в негов минус. „Синьо гориво може да дойде във вашия регион само от Русия и практически това е осъществимо, тъй като има изградена необходимата инфраструктура“, добави Григориев.

Освен това експертът засегна темата за икономиката страна балканските държави. Самата тя не се развива изключително рационално и темповете й на растеж са бавни. Именно създаването и осъществяването на този проект и неговата би разчупило достатъчно ситуацията.

„Северен поток 2“ ще бъде реалност

Григориев посочи: „Русия върви към реализацията на „Северен поток 2″ и този проект няма допирни точки с политиката. Действията са практически и са продиктувани  от обстоятелствата, че газът в находищата в Западна Европа просто свършва“.

Фактът, че няколко централноевропейски държави са недоволни от изграждането на „Северен поток 2“, е напълно разбираемо, защото по този начин тотално се променя транзита на газ през собствените им територии.

Относно подхода на Русия при реализацията на „Южен поток“ или „Турски поток“, той ясно се обоснова:

На първо място трябва да е ясно, че вървим по реализацията на „Северен поток 2″. Спомняте си, че този проект беше предшестван от много коментари за това, че по дъното на Балтийско море има мини и  това препятства изпълнението, а после се оказа, че няма такива препятствия. Оказа се, че всичко е в пъти по – лесно. Но също така е ясно, че газ е необходим и на Балканите. Освен това този проект ще даде необходим икономически тласък за развитие“.

Тръба газопроводЛеонид Григориев коментира, че Русия не се притеснява ни най малко от появата на Европейския енергиен съюз. „Този съюз теоретично е замислен, за да може да се влияе на цените на газа. Но за да стане това – първо трябва да имате газ“, каза още той.

„Трябва да сме наясно, че съвсем евтин газ очевидно вече няма как да има. Сами виждате, че в последно време цените на петрола започнаха отново да се повишават, защото престанаха да се наливат инвестиции в този сектор. Подобно явление се наблюдава и в газовия сектор“, заяви ясно експертът.

Според експерта, ЕС няма да успее „да се намъкне“ успешно в процеса на преразглеждането на подписаните двустранни договори между някои от страните членки и Русия .

„Мисля, че никой няма да преразгледа търговските договори, а най-вече руската страна няма да се съгласи на това. Тези контракти са на база международни правила, които са създадени от Европа и ни бяха наложени и ние вече работим по тях“, заяви той. „Ако цените бяха високи тогава бих разбрал, но сега виждате, че те по-скоро се колебаят. Мисля, че Европейската комисия скучае и иска да си намери нова бюрократична задача за решаване“.

Като за финал Григориев не поспусна да допълни: „Газпром не е толкова богата, колкото всички смятат. Вероятно отстрани изглежда така. Вътрешното потребление в Русия на газ е почти толкова колкото експортираме в Европа или 400 млрд. куб. м. срещу 200 млрд. куб. м. Така че някой трябва да се грижи за тези тръби ? Какво значи богата ? Разходите за тази инфраструктура, която „Газпром“ подържа не са никак малки„.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …