Валутни курсове за 02.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Икономика / „Бор Чвор“ ще се продава и в Китай

„Бор Чвор“ ще се продава и в Китай

По данни от Министерството на икономиката е подписано споразумение между „Бор Чвор“ и китайската компания Ningbo Free Trade FUDI Development company unlimited. Съгласно договора родната млечна компания ще изнася прясно, кисело мляко, плодови млека, сирене, кашкавал и масло за китайския пазар. От подписаното споразумение китайската компания получава изключителните права за разпространение на продуктите с марка „Бор Чвор“.

По време на церемонията за сключване на споразумението в Нинбо, от българска страна са били Стоян Николов от Службата по търговско-икономически въпроси, консулът ни в Китай Марин Димитров, главният секретар на Министерството на икономиката Владимир Туджаров и съветникът на министъра на икономиката Валя Александрова. Китайските държавници, присъствали на събитието са кметът на Нинбо и неговият заместник, който също е и главен секретар на правителството и правителствения ръководител на импортните и експортните дейности.

Паралелно с провеждането на Конференция на министрите на икономиката и търговията на страните от Централна и Източна Европа и Китай се състоя и изложба, която е организирана от китайското Министерство на търговията. Прясно млякоНа нея са взели участие 25 български компании, които са представили своите продукти пред всички присъстващи на конференцията. Основната цел на съвещанието е китайските делови среди да опознаят продукти от Централна и Източна Европа, като по този начин се дава и възможност за коопериране на китайски и европейски фирми, взаимно инвестиране, техническо сътрудничество и търговия.

В азиатските държави България е най-вече известна с производството на вина, храни, мляко и млечни продукти, етерични масла, както с добре развитата си промишленост във всичките си измерения.

Виж също

АЕЦ Козлодуй

432 млн. евро ще струва 20 години повече живот на реакторите в АЕЦ „Козлодуй”

Седмият национален доклад на България за изпълнение на задълженията по Конвенцията за ядрена безопасност дава …