Валутни курсове за 19.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Разни / Лайфстайл / Цената на водката в Русия се вдига

Цената на водката в Русия се вдига

Една от най-обичаните алкохолни напитки в Русия поскъпва

Руснаците може би няма да останат изключително доволни, но е факт, че от днес официално се увеличава минималната цена на водката – до 190 рубли за бутилка от 0,5 литра, (т.е. малко над пет лева за половин литър), съобщи РИА Новости.

Промяната не е случайна, а е в унисон на нареждане от Министерството на финансите на Руската федерация, прието на 2 юни.

Очевидно е, че и на руския пазар си позволяват да пласират фалшив алкохол. Вдигането на цената на прозрачната течност има за основна цел да предотврати този нелегален процес.

ВодкаОт 1 февруари миналата година, цената на традиционното руско питие бе фиксирано от руския алкохолен регулатор на ниво от 185 рубли за половин литър. Преди да влезе в сила тази разпоредба, половин литър водка струваше 220 рубли (приблизително 6 лева).

Същевременно пазарната цена за литър водка не се е променяла от 2014 година насам. За един литър алкохолна течност се плащат 500 рубли (около 14 лв.).

От производителката камара смятат, че ако се намали ставката на акциза, може да се стигне до едно изчистване на пазара от разпространението на нелегална стока.

Виж също

Източник: Pixabay

Често ли изтървате във вода смартфона си? Ето как да го „спасите“

Забравете за купата, напълнена с ориз и приветствайте пясъчната котешка тоалетна Тенденцията хората случайно да …